• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svečano otvoren 65. Beogradski sajam knjiga: Najavljena promocija izdavača iz Srpske

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Zemlja gost ove godine je Rumunija, a pod sajamskim kupolama biće predstavljeno 30 književnika iz ove zemlje, kao i najpoznatija djela prevedena na srpski jezik koja Rumunija ima da ponudi.

 Sajam knjiga Beograd Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

U Beogradu je večeras svečano otvoren 65. Međunarodni sajam knjiga, a ceremoniji otvaranja prisustvovala je i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Sajam se odvija pod simboličnim sloganom "Povratak napisanih", a na njemu će se predstaviti 400 izlagača, među kojim i brojni izdavači iz Republike Srpske.

Osim Srbije i zemalja regiona, učestvuju i gosti iz Italije, Mađarske, Njemačke, Bjelorusije, Rusije, Kine, Irana, Švajcarske, Maroka, Egipta, Indije i Poljske.

Izlagači su pripremili i sajamske popuste, od 10 do 70 odsto za odabrane naslove..

Akademik Dušan Kovačević, koji je proglasio Sajam otvorenim, poručio je da je knjiga ljekovita i liječi mnoge bolesti i da, kada se učinilo da je kraj pandemiji virusa korona i javila nada da će se živjeti bez briga, ta nada pretvorila u očaj jer je izbio veliki rat koji se širi i prijeti nesagledivim posljedicama.

Kovačević je istakao da sada svako vrijeme i mjesto postaju prilika da se traži šansa za mir i da on to upravo stoga čini i večeras.

On je rekao da su veliki pisci u prošlosti, kao što je Ivo Andrić, ostavili iza sebe velika djela u kojima su pisali o sličnim vremenima.

Kovačević je izrazio nadu da će se sve smiriti do iduće godine i da će biti Sajma knjiga.

U ime Rumunije, koja je počasni gost Sajma prisutnim se obratio pisac Mirčea Dinesku, koji je rekao da je u Jugoslaviju došao prvi put prije 40 godina, da je osjetio atmosferu te zemlje, da je zavolio i da se ovim prostorima uvijek vraća.

On je rekao da je pratio dešavanja u SR Jugoslaviji za vrijeme bombardovanja, kada su sa temišvarskog aerodroma polijetali avioni da gađaju mostove u Srbiji i da je tada za njemačke medije napisao tekst "Muva na mostu" jer je očito da su nekima smetale muve koje lete oko srpskih mostova.

Dinesku je dodao da je tada napisao i pjesmu o tim zbivanjima čija je osnovna poruka da nam mogu oduzeti život, ali smrt nikada.

Najpoznatiji gost Sajma knjiga, kako su ranije najavili organizatori, biće francuski pisac Patrik Beson, a ovogodišnji program koncipiran je u sedam cjelina.

U okviru programskog ciklusa "Vrijeme pamćenja", povodom godišnjica rođenja Ive Andrića, Borislava Pekića i Vaska Pope, razgovaraće se o autoritetu književne kritike i priređivanju kritičkih izdanja.

Ciklus "Misliti o knjizi" posvećen je gorućim temama na književnoj i izdavačkoj sceni, "O umjetnosti i kulturi" kapitalnim izdanjima, a "Poštovana djeco" – piscima za djecu.

Ciklus "Pišem, dakle postojim" predstaviće domaće i strane pisce, a u programskoj cjelini "Dijalozi" književnici će razmjenjivati mišljenja o književnosti i umjetnosti.

Osim Rumunije, kao zemlje počasnog gosta, učestvuju izdavači iz Crne Gore, Hrvatske, BiH, Italije, Mađarske, NJemačke, Rusije, Kine, Švajcarske, Egipta, Indije i Poljske.

Reprezentativni nastup Republike Srpske pod motom "Čitajmo zajedno – ćirilicom" biće svečano otvoren sutra u 12.00 časova.

Nastup će otvoriti ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

U ime Predstavništva Republike Srpske u Srbiji goste, publiku i predstavnike medija pozdraviće šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, a u ime Ministarstva kulture i informisanja Srbije obratiće se pomoćnik ministra za savremeno stvaralaštvo Radovan Jokić.

Obraćanje Trivićeve će istovremeno biti i uvod u panel o srpskom jeziku i pismu na kom će govoriti profesori Veljko Brborić, Miloš Kovačević, Aleksandar Milanović i predstavnici ministarstava kulture Srpske i Srbije Tanja Đaković i Mladen Vesković.

Osim svečanog otvaranja i panela najavljeno je i pet promocija izdavača iz Srpske.

MONDO/SRNA

Povezano

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop