• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Bog masakra" otvorio Zaplet, Nikolini Friganović prva ovogodišnja nagrada

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Predstavom "Bog masakra" u izvođenju ansambla Gradskog pozorišta "Jazavac" iz Banjaluke sinoć je otvoren 14. Festival mladog glumca u Banjaluci.

 Predstavom Bog masakra otvoren 14. Zaplet Izvor: Aco Čavić/GP Jazavac

Festival se ove godine održava pod sloganom "U krugu porodice", a prva festivalska noć je bila u skladu s njim, i to iz nekoliko razloga.

Prvi je što smo nakon dužeg vremena na sceni gledali zajedno banjalučke glumce Nikolinu Friganović, Borisa Šaviju i Ljubišu Savanovića, kao i Natašu Perić koja je takođe domaćoj publici izuzetno drago i poznato lice sa pozorišnih dasaka.

Drugi razlog je publika - prepuna sala poznatih lica, koja već godinama željno iščekuju "Zaplet" i aktivno učestvuju u izboru glumca večeri. Treći je tema kojom se predstava bavi - dva bračna para se sastanu da zajedno riješe sukob njihove djece koja su se potukla.

Izvor: Aco Čavić/GP Jazavac

Riječ je o ironičnoj komediji situacije, u kojoj se može prepoznati svako od nas i koja, uprkos činjenici da vrvi od skečeva i komičnih situacija i dijaloga, tjera na razmišljanje o partnerstvu, roditeljstvu i svakodnevnom životu.

Nikolina Friganović igra Veronik, književnicu koja sopstvene frustracije rješava baveći se aktivizmom. Njenog muža "običnjakovića" Mišela, koji je malo previše vezan za majku oživio je Ljubiša Savanović. Nataša Perić se odlično snašla u ulozi odmjerene Anet, koja nakon nekoliko pića zaboravi na ulogu savršene majke i supruge, a njenog muža Alena, biznismena kome neprestano zvoni telefon, odlično nam je dočarao Boris Šavija.

Izvor: Aco Čavić/GP Jazavac

Autorka predstave je Jasmina Reza, a režiju potpisuje zagrebačka rediteljka Slađana Kilibarda, koja je uspjela da, uprkos tome što je riječ o veoma popularnom i često igranom tekstu, u cijelu priču unese dozu individualnosti, lokalnog karaktera, ali i da pokaže da su neke dileme zaista univerzalne, bilo da se radi o ljudima u Parizu ili na Balkanu.

"Roditeljske parove izjednačila sam sa sportskim timovima koji se bore za pobjedu ili dvije zaraćene strane u sukobu ako sliku pogledamo šire. Porodica je oduvijek bila mikro preslika svijeta u kome ovoga trenutka bitišemo, tako da je i ova drama sada i ovdje priča o trenutno mogućem scenariju za generaciju koja tek dolazi", kazala je rediteljka u intervjuu za naš portal.

Izvor: Aco Čavić/GP Jazavac

Bilo je zanimljivo gledati postepenu izgradnju međusobnih odnosa likova - na početku se parovi drže zajedno, ali kako priča odmiče, na površinu izbijaju prvo bračne čarke, a zatim i lične dileme svakog lika ponaosob. Svako od njih pronađe nešto s čim se može identifikovati kod drugih, ali i otkrije o sebi malo više nego što bi želio.

Predstava je nekoliko puta kratko prekidana aplauzom i glasnim smijehom iz publike, a na kraju, cijela sala je bila na nogama, dok se orio aplauz.

Valja pomenuti i odličnu kostimografiju, za koje se pobrinula Bojana Mutić.

Tradicionalno, publika Zapleta svako veče bira najboljeg glumca, a ovaj put je to bila Nikolina Friganović, iako moramo da priznamo da je bilo zaista teško odabrati jedno od četiri imena.

Izvor: Aco Čavić/GP Jazavac

U okviru "Zapleta" otvorena je i izložba slika Vladimirke Velage „Samo sam se igrala“, a, kao što smo već navikli, nakon svake predstave organizovan je i razgovor s glumcima.

Večeras je na programu prva takmičarska predstava pod nazivom "Realisti" koju izvodi zagrebački teatar EXIT.

Kompletan program možete pogledati na OVOM LINKU.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop