Kultura

"Erotski put Balkana": Marina Abramović najavila novi projekat - "Biće to takav skandal"

Autor Vesna Kerkez

Multimedijalna umjetnica Marina Abramović najavila je da za iduću godinu u Mančesteru priprema projekt "Balkan Erotic Epic".

Izvor: Rokas Tenys/Shutterstock

"U kulturi Balkana, genitalije su korišćene u obredima da povežu duhove i bogove. Biće to takav skandal. Britanija je tako puritanska. Jedva čekam", rekla je Abramović u intervjuu za Njujork tajms.

Umjetnica performansa je projekat najavila odgovarajući na pitanje šta je čini srećnom u posljednje vrijeme, navevši da je to što je živa, i priznala je da je malo brine da li će u 77. godini života imati dovoljno vremena da uradi stvari koje je zanimaju.

Abramović je navela da nema prijatelje i poznanike starije od 60 godine, jer su takvi "polumrtvi, uvijek se žale i uvijek su bolesni".

"Uvijek nastojim da vidim život kroz oči djeteta. Ne uzimam droge i ne pijem. Volim čokoladu. I nije mi potrebno piće da bih bila duhovita. Smatram da sam urnebesna. Mislim da bih trebala raditi stend ap komediju", rekla je umjetnica.

Izvor: Shutterstock

Priznavši da je bila obeshrabrena nakon pogreba spisateljice Suzen Zontag (1933-2004), Abramović je rekla da bi lično željela veliku svetkovinu, gdje niko ne bi nosio crninu, već samo jarke boje.

"Vodila sam lud život i želim dobru smrt", navela je ona, dodavši da više nije opsjednuta, već samo želi da prestane da se plaši smrti.

Abramović je rekla i da ne ide nigde dok ne napuni 103 godine, primijetivši da je u američkoj kulturi starost "nešto prljavo, kao da nešto nije u redu sa vama".

“U kulturi Balkana, biti star je zapravo sjajno", navela je umetnica, dodavši da starenje znači prihvatanje ograničenja svog tijela, takvog kakvo jeste, sa artritisom i bolom, i drugim ograničenjima.

Abramović je rekla da za svog života želi videjti vanzemaljce, i da je prije nekoliko godina pitala Ričarda Brensona za let preko njegove kompanije u svemir u jednom pravcu.

"Želim da vidim šta se nalazi iza svega ovoga. Da vidim crne rupe. Ko je stvorio svemir? Znatiželjna sam kao petogodišnje dijete", navela je Abramović.

(MONDO/EuroNews)