Kultura

Otvoren Park knjige i otkriven spomenik Kulinu banu u Banjaluci

Autor Vesna Kerkez

U Banjaluci je večeras otkriven spomenik Kulinu banu i otvoren Park knjige.

Izvor: Aleksandar Čavić, Gradska uprava Banjaluka

"Kroz sve parkove koje gradimo u gradu ispričaćemo sve ono što mi kao narod jesmo. Park knjige sa spomenikom Kulinu banu u svojim temeljima čuvaće identitet srpskog naroda i našeg jezika", poručio je gradonačelnikDraško Stanivuković.

Dodao je da je trgovačka Povelja koju je Kulin ban napisao Dubrovčanima "svjedočanstvo da je ovo zemlja gdje su srpski korijeni duboki".

Gradonačelnik je takođe istakao, da je osim istorijskog značaja, kroz izgradnju Parka knjige riješeno i pitanje uličnih prodavaca knjige, koji su na ovom prostoru dobili jedan potpuno drugačiji ambijent, koji će svakako privući i veći broj sugrađana i posjetilaca.

"Ovo je donedavno bila jedna slabo posjećena lokacija, a sa novim uređenjem, ljepšim ambijentom koji krasi neobična i bogata hortikultura uvjeren sam da će to biti drugačije i da će ovo postati omiljeno mjesto ljubitelja knjiga, ali i svih građana", naglasio je Stanivuković.

Izvor: Aleksandar Čavić, Gradska uprava Banjaluka

Književnik Ranko Pavlović istakao je da je ovaj park velika čast knjizi, a samim tim i čitaocu.

"Ovo je čast knjizi, a onda i čitaocu. Ujedno to je čast i lijepoj riječi, a onda i opstanku ljudskom. Ovo je izvanredno mjesto da se u ljetnim mjesecima u poznim časovima uz tihi zvuk violine održavaju književne večeri. Ovo će biti izvanredno mjesto za one koji vole romantiku i koji vole da slušaju lijepu riječ uz muziku u ambijentu gdje knjiga stoluje", kazao je Pavlović.

Profesor Duško Pevulja rekao je da je ovo veliki dan za Banjaluku, jer gradovi su onoliko gradovi koliko imaju ovakve prostore i ovakvo poštovanje za knjigu.

"Čak i kad se pomislilo da knjiga odlazi u istoriju, svjedoci smo da ona ipak ne odlazi, jer je ona zapravo vrlo žilava, stara tekovina. I Park knjige i Spomenik Kulinu banu su od epohalnog značaja za Banjaluku, ali i za srpski narod u Bosni i Hercegovini, jer i Kulin ban i Povelja Kulina bana kao najstariji ćirilični dokument imaju posebno mjesto u srpskoj pismenosti, kulturi i istoriji, čak i u vremenima kada smo dovedeni u situaciju da se odričemo nečeg što je neupitno srpsko", istakao je Pevulja.

(MONDO)