• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvaničnici posjetili mjesto gradnje: Spomenik borcima VRS imaće vječnu stražu (VIDEO)

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Zvaničnici Republike Srpske, predstavnici grada Banjaluka i boračkih organizacija prisustvuju ceremoniji u Banjaluci u okviru koje je predviđen obilazak lokacije na kojoj se gradi centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno–otadžbinskog rata.

 9.jpg Izvor: Slaven Petković - Mondo

Ceremoniji su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić, gradonačelnik Draško Stanivuković, predstavnici boračkih organizacija i građani.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac istakla je danas u Banjaluci da će centralno spomen-obilježje poginulim borcima u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu biti mjesto okupljanja na datume koji sjećaju na teške dane, ali i na one na koje se Srbi ponose, poput 9. januara Dana Republike.

Graorčeva je podsjetila da je gotovo 24.000 srpskih boraca položilo život na braniku otadžbine i da je ovaj spomenik živi dokaz te borbe i potrebe za slobodom i mirom za srpski narod na ovim područjima.

"Najmanje što smo mi kao društvo, kao saborci, kao pripadnici porodica koje su izgubile svoje članove mogli da uradimo jeste da iniciramo, a potom i izgradimo spomenik slobodi, sjećanju na stradale, kao podsjetnik da se rat nikada više ne smije voditi", istakla je Graorčeva u obraćanju okupljenima u Banjaluci.

Organizacija

Ona je ukazala da ovaj spomenik treba da bude podsjetnik da stradanje boraca uvijek mora biti na pameti i da se mora sačuvati ono što je krvlju odbranjeno i stečeno.

Graorčeva je istakla da ovaj spomenik treba da bude mjesto na koje svaki stranac, koji dođe u Banjaluku, mora da bude doveden i upoznat sa srpskim stradanjem, istorijom, jer je nad Srbima izvršen genocid.

Ona je navela primjere stradanja Srba u proteklom ratu među kojima je i 3.267 Srba u Podrinju za koje niko ne odgovara

"Izgradnjom ovog spomenika obavezujemo se da ne smijemo i da nećemo zaboraviti nijednu porodicu, poginulog borca, nestalog civila, nijednu porodičnu tragediju", istakla je Graorčeva u obraćanju okupljenima.

DODIK: BORCI SU PLATILI NAJVEĆU CIJENU

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas da će centralno spomen-obilježje poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Banjaluci biti monument koji će ova generacija, bez obzira na političku pripadnost, ostaviti iza sebe kao dokaz sposobnosti da može to da uradi.

Dodik je istakao da spomenik treba da bude oličenje odnosa prema stradalima za slobodu, ali i mjesto okupljanja, te naglasio da će tražiti od Ministarstva unutrašnjih poslova da iz jedinice Garde obezbijedi vječnu stražu.

On je naveo da je njegov kabinet izdvojio određena sredstva za izgradnju, kao i da Vlada i Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom čine zajedničke napore, navodeći da niko ne treba da sumnja da je moguće da u avgustu bude i urađeno.

Dodik je istakao da ovo treba da bude mjesto stalnih inovacija, posebno digitalne tehnologije da bi se iščitavala imena svih stradalih.

"Ovo je monument koji će ova generacija, bez obzira na političku pripadnost, ostaviti iza sebe kao dokaz naše sposobnosti da možemo da ovo uradimo", rekao je Dodik u obraćanju, prenijela je Srna.

On je naveo da su najveću cijenu dali poginuli borci, ali je naglasio da su zajedno sa Boračkom organizacijom riješeni teški problemi njihovih porodica, poput stambenog zbrinjavanja. On je rekao da će stubovima spomen-obilježja biti i imena Bošnjaka i Hrvata koji su bili pripadnici VRS.

VIŠKOVIĆ: INSTITUCIJE ĆE NASTAVITI DA FINANSIRAJU IZGRADNJU

Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je danas da će institucije Srpske nastaviti da finansiraju izgradnju u Banjaluci centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Odbrambeno–otadžbinskog rata.

"Mi smo do sada pomagali gradnju ovog spomenika i preuzećemo obavezu da se ovo završi do kraja", rekao je Višković, koji je danas u Banjaluci sa zvaničnicima Srpske posjetio mjesto izgradnje centralnog spomen-obilježja.

On je istakao da Srbi mogu da žive u slobodi samo kada imaju svoju Republiku te poručio da će institucije Srpske učiniti sve da žrtva onih koji su stradali za Republiku ne bude uzaludna.

Višković je rekao da ovo treba da bude sveto mjesto, kao znak sjećanja na one koji su u temelje Republike utkali ono najsvetije - svoj život.

On je naglasio da će institucije Srpske nastaviti da pomažu izgradnju ovog spomenika, koji treba da bude urađen kao naimpozantniji. "Ovo mora da bude reprezentativan objekat Republike Srpske. Mi smo to dužni ovim ljudima", dodao je Višković.

Izgradnja centralnog centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Odbrambeno–otadžbinskog rata počela je na Vidovdan, 28. juna prošle godine, a planirani rok izgradnje je 300 dana.

Spomenik će imati 62 stuba koji simbolizuju broj brigada koje su se borile za Republiku Srpsku, u sredini će biti drvo tise, dok bi u podzemnom dijelu trebalo da budu muzej i spomen-soba.

Spomenik grade firme "Niskogradnja" iz Laktaša, "Tekton", "ABC solušn" i Centar za projektovanje i konsalting iz Banjaluke.

Gradska administracija je simbolično na 30 godina postojanja Republike Srpske raspisala konkurs za idejno rješenje centralnog spomen–obilježja na lokaciji u centru grada – između Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, Gradske uprave i Hrama Hrista Spasitelja.

Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

Pogledajte obraćanje zvaničnika:

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE