Kultura

Hrvati i Albanci bojkotuju Nobela, predstavnik BiH ipak na ceremoniji

Autor mondo.ba

U Stokholmu će danas Peteru Handkeu biti biti dodijeljena Nobelova nagrada za književnost. Pojedine zemlje, bijesne zbog Handkeove ljubavi prema Srbima, bojkotuju svečanu ceremoniju, predstavnik BiH ipak na dodjeli

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske (MVEP) odlučilo je da ambasador te zemlje u Kraljevini Švedskoj ne učestvuje na ceremoniji dodjele Nobelove nagrade u Stokholmu zbog, kako je saopšteno, "dodjele nagrade osobi politički angažovanoj u davanju podrške velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošlog vijeka".

To je Ministarstvo objavilo na svom Twitteru.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke, našao se na meti kritika zbog svojih stavova Srbiji i Slobodanu Miloševiću.

Ceremoniji, kako je ranije saopšteno, neće prisustvovati ni ambasador Albanije, ni predstavnik Prištine.

Juče je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio dopis Ambasadi BiH u Švedskoj, u kojem je "naredio" da niko u ime BiH ne smije da prisustvuje ceremoniji dodjele Nobelove nagrade, kao i da bi eventualno prisutstvo nekoga na toj ceremoniji predstavljalo kršenje Ustava BiH.

Ipak, i pored ovog "naređenja", Predsjedništvo BiH će imati svog predstavnika na svečanoj dodjeli Nobelove nagrade Handkeu, isto tako slavnog, cijenjenog i nagrađivanog u svijetu.

Naime, savjetnik srpskog člana predsjedništva BiH Milorada Dodika, čuveni režiser Emir Kusturica, još prije nekoliko dana doputovao je u Stokholm kako bi podržao svog velikog prijatelja Petera Handkea, a naravno, najavio je i prisustvo na današnjoj svečanoj ceremoniji.

Dodjela Nobelovih nagrada za književnost biće održana danas u u 16.30 časova u Stokholmu.