• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U banjalučkoj biblioteci traži se "Handke više"

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

U pozajmnom odjeljenju Narodne i univerzitetske biblioteke RS u Banjaluci zadnjih sedmica skoro nemoguće je podići djela nobelovca Petera Handkea... Sva su na čitanju!

 U banjalučkoj biblioteci traži se "Handke više" Izvor: YouTube/screenshot, Mondo.ba

/piše Siniša Stanić/

Nakon proglašenja ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost, uz nevoljno priznanje i sram što do sada nisam čitao ništa od Petera Handkea, zaputio sam se u Narodnu i Univerzitetsku biblioteku Republike Srpske (NUB RS) u Banjaluci kako bih podigao nešto od ovog autora. Međutim, sve njegove knjige bile su na čitanju.

Pokušao sam još jednom, nakon sedmicu dvije, ali ista stvar... Do Handkea je skoro nemoguće doći, barem u NUB RS.

I onda, kontaktirao sam svog starog drugara, pisca Berislava Blagojevića zaposlenog u banjalučkoj biblioteci, a on mi je zaiste potvrdio da je interes Banjalučana za knjigama Petera Handkea zadnjih mjesec dana naglo skočio, kao i zanimanje za djelima prošlogodišnje dobitnice Nobelove nagrade za književnost Olge Tokarčuk.

"Trenutno su sve knjige ovih autora na čitanju. Nešto veće interesovanje vlada za Handkeovo stvaralaštvo, ali i djela Olge Tokarčuk su tražena. Kao što prate izdavačku produkciju, značajan dio čitalaca prati i značajne svjetske i regionalne literarne nagrade, pa su nagrađene knjige veoma tražene", kaže Blagojević.

Možda će vas zanimati

Pored nobelovaca, u banjalučkoj biblioteci u novembru su bila veoma tražena i neka druga književna ostvarenja, naročito kriminalističkog žanra.

"S obzirom da su kolege sa pozajmnog odjeljenja u novembru osmislile i sprovele 'Sedmicu krimi romana' tokom mjeseca su najčitanija bila djela ovog žanra. Prije svega, izdvajaju se skandinavski autori Ju Nesbe i Jusi Adler-Olsen, ali i drugi, poput Toma Rob Smita", priča Bero.

On navodi i da su pored knjiga aktuelnih nobelovaca i krimi romana u NUB RS veoma traženi i neki drugi naslovi:

"Čita se zaista sve, od lektire, klasika, naučne i epske fantastike, do savremenih izdanja. Čitaoci prate produkciju u regionu i veoma često se dešava da nas pitaju za tek objavljene knjige koje još nisu stigle u biblioteku. Takođe, kada korisnici pitaju za određena izdanja, mi ih stavljamo na spisak za nabavku i trudimo se da ih naručimo što je prije moguće."

Zadnjih godina broj korisnika NUB RS u stalnom je porastu, a pored iznajmljivanja knjiga i ostalih djelatnosti, banjalučka biblioteka može da se pohvali i organizacijom niza veoma interesantnih projekata i dešavanja - promocija, izložbi, itd.

"U biblioteku dolaze izdavači, posjetioci raznih izložbi i književnih programa, ljudi koji pohađaju razne kurseve, radionice, polažu stručne ispite i slično, a neki ne koriste čitaonice na godišnjem nivou, nego plaćaju dnevnu, sedmičnu ili mjesečnu članarinu. S obzirom na sve pomenuto, NUB RS ima preko 10.000 korisnika godišnje.

Biblioteka se uvijek trudi da bude u duhu vremena, tako da planiramo više zanimljivih, značajnih, ali i atraktivnih projekata u narednoj godini. Najprije treba izdvojiti održavanje Naučno-stručnog skupa 'Lična biblioteka kao portret čovjeka i vremena' povodom 100 godina od rođenja Dušana J. Đonovića, najvećeg legatora NUB RS. Pored toga, nastavićemo rad na digitalizaciji i u tom kontekstu predstavićemo uređaj Magic Box. Planirano je i uređenje posebnog prostora koji smo nazvali 'Park priče i pričanja', ali o ovim aktivnostima više detalja će se znati početkom 2020", kaže Berislav Blagojević u razgovoru za Mondo.

Na kraju - sve preporuke našim čitaocima u Banjaluci da svrate i učlane se u Narodnu i Univerzitetsku biblioteku Republike Srpske. Ako nema ništa od Handkea, sigurno će naći nešto drugo za sebe...

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop