• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priča o Gagarinu, psu koji će vam ukrasti srce

Autori mondo.ba Autori Vesna Kerkez

Berislava Blagojevića čitaoci našeg portala znaju kao autora romana "Tiši od vode" i "Bumerang". Njegova nova knjiga nosi naziv "Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru" i povod je našeg današnjeg razgovora.

 Berislav Blagojević: "Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru" Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Berislav je, nema sumnje, sjajan pisac i još mnogo toga, ali je prvenstveno veliki ljubitelj životinja. A Gagarin, glavni junak njegove nove knjige bio je ujedno i Berin prvi "pravi" pas.

"Oduvijek sam želio da imam psa, ali pošto smo živjeli u stanu nije bilo uslova... Imao sam ribice, kornjače, uglavnom životinje koje su tihe i ne linjaju se. Ali, u našem naselju, u Brodu, gdje sam odrastao, bio je pas koga su sva djeca voljela i pazila, zvala se Lajka i šest godina je bila s nama. Mislio sam tada, budem li ikad imao svog psa zvaće se po njoj. Ali, kada smo udomili štene ispostavilo se da je muško i logično je bilo da se zove Gagarin, ako već nije Lajka", otkrio nam je.

Gagarin je sa još četvoro štenaca ostavljen u kutiji na autoputu. Srećom, jedan se momak zaustavio i poveo ih na sigurno.

"Gago je kod nas stigao u kutiji od cipela, i to ne baš velikog broja... Poslije nekoliko mjeseci došla je Ripli, maca koja se takođe pojavljuje u knjizi, naša prva mačka, poklon našeg prijatelja Predraga Bojića. Tako je počelo druženje s životinjama. Poslije nekoliko mjeseci počeo sam da zapisujem neke crtice o Gagarinovim biserima, kojih je bilo podosta... Na početku to nije bila ideja za knjigu, nego sam ja uživao u tim zapisima... Nisam nikad pisao ništa slično, ni takvim jezikom, koji je prilagođen mlađim čitaocima, ali nadam se da sam uspio. Prve reakcije na knjigu su pozitivne", ispričao nam je Berislav.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Knjiga jeste napisana jezikom koji će razumjeti i mlađi čitaoci, ali ona nije namijenjena samo djeci. Iz nje ponešto mogu da nauče i odrasli.

Priču o Gagarinu, najšašavijem psu u svemiru sjajno je ilustrovao Bratislav Kostić

"Mislim da će i roditelji jednako uživati u čitanju. Trudio sam se da knjiga bude duhovita, ali ne isprazna, da ima pouku, ali od one vrste koju sami izvučete iz podteksta. Govori prije svega o odnosu ljudi prema napuštenim i uopšte životinjama. Takođe, ona govori i o međusobnim odnosima životinja, koje sam pokušao da dočaram iz ugla njihovog drugara, a onda i pisca", ističe naš sagovornik.

Knjiga je izdanje Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Istočnog Sarajeva, a možete je pronaći na njihovom štandu tokom trajanja banjalučkog Sajma knjige, kao i u knjižarama.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Riječ je o, obimom nevelikom djelu, koje može da se pročita za pola sata, ali sadržajem, ovo je velika knjiga sa velikim srcem, predivna priča koju ćete, sigurni smo, čitati više puta.

"Kroz životinje, ja progovaram i o nama, ljudima", kaže Berislav.

On i njegova Šmizla, kako u knjizi naziva suprugu Mariju danas imaju jednog psa i čak osam mačaka. Gagarin, nažalost, više nije s njima. Nestao je prije skoro dvije godine, bez traga, a višemjesečna potraga nije dala rezultate. Ipak, možda se nekog od ovih dana, baš kao u knjizi, pojavi u njihovom dvorištu. I možda ne bude sam...

Berislav kaže da je od svojih ljubimaca naučio mnogo o ljubavi.

"Zvučaće kao kliše, ali ljubav koju životinja pruža čovjeku je posebna vrsta ljubavi. Ta bezuslovna privrženost je neprocjenjiva. Kroz šalu znam da kažem prijateljima koji imaju djecu da im daju da se druže i da upoznaju životinje, ako ne žele da postanu kao ja", kaže naš sagovornik kroz osmijeh dodajući da se danas, sa 40 godina sve više zaljubljuje u krznene četvoronošce.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dalibor

Cestitam na novoj knjizi!

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop