#usvojinekupuj

MONDO u posjeti novom banjalučkom azilu za pse na Manjači (FOTO, VIDEO) 

Autor Vesna Kerkez

U novi azil preseljeni su svi psi iz azila u Ramićima, koji konačno imaju uslove za život dostojne živog bića

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Skoro dvije godine nakon početka gradnje azila za pse na Manjači, u novi objekat preseljeni su svi psi iz starog azila, koji se nalazio u banjalučkom naselju Ramići.

Danas su novi azil posjetili predstavnici Udruženja "Wag Wag" i volonteri koji se, između ostalog, brinu o lutalicama i napuštenim životinjama.

U novom azilu, koji može da primi 150 pasa, trenutno se nalazi 121 jedinka.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Svi psi koji su ovdje su prošli desetodnevni karantin, sterilisani su ili kastrirani, vakcinisani i zdravi. Takođe, svi su prošli test karaktera i potpuno su veterinarski obrađeni. Sve ove životinje su spremne za udomljavanje", istakla je tokom obilaska šefica Odsjeka za zajedničku komunalnu potrošnju i zaštitu životne sredine u GU Banjaluka Ljubinka Antić-Moravac.

Možda će vas zanimati

Prema njenim riječima, stari azil u Ramićima je zatvoren, tako da će se i karantin za pse koji dođu u azil nalaziti u okviru novog objekta na Manjači.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"U budžetu su planirana sredstva za sve ono što nam je potrebno da azil u potpunosti bude funkcionalan. Neke stvari, poput lampi za grijanje i stolarije su već kupljene, samo je potrebno da budu postavljene, što će se desiti u narednim danima", dodala je.

Iz budžeta Grada za azil je 2021. godine izdvojena oko 121 hiljada KM, a za narednu godinu planirani budžet je 140 hiljada KM.

O zdravlju pasa u azilu brine ekipa "Vet centra", na čijem je čelu doktor Boran Gajić. On nam je rekao da su psi smješteni u skladu sa propisanim standardima.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Vodili smo računa o broju pasa u boksovima, broju paleta na kojima leže, da svi imaju dovoljno mjesta i da im nije hladno", kazao nam je Gajić.

Prema njegovim riječima, svaki štićenik azila spreman je da bude udomljen, ne samo kod nas, nego i bilo gdje u Evropi.

Naši sagovornici kažu da će dati sve od sebe da ovo mjesto postane adekvatan privremeni dom za sve pse koji će, nadamo se, pronaći stalne domove.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Naš sljedeći korak, pored ovih završnih građevinskih radova, je promocija i predstavljanje svakog psa pojedinačno na stranicama i društvenim mrežama Grada, kako bismo im pronašli adekvatne i odgovorne vlasnike. Takođe, poradićemo na kućnom redu azila, kojim će biti tačno definisan pravilnik, kao i posjete, obilasci, ali i uslovi usvajanja. Taj pravilnik će takođe biti dostupan svima, i tako ćemo lakše moći da planiramo posjete svih naših sugrađana, organizacija i svih ljudi koji žele da dođu i upoznaju štićenike azila", dodala je Antić-Moravac.

Posjeti je prisustvovao i Milenko Rosić, odbornik u skuštini Grada, koji je na nedavno održanoj skupštini Grada Banjaluka pokrenuo pitanje zaštite životinja u gradu.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Jako sam zadovoljan što smo svi zajedno uspjeli da ovim životinjama obezbijedimo uslove za život dostojne živog bića i iskreno se nadam da ćemo zajedno sa svim nadležnim, ali i građanima koji se godinama brinu o lutalicama ostvariti sve planirane ciljeve", rekao je Rosić.

Dolaskom ljepšeg vremena, planirana je i izgradnja sigurnosne ograde, pa će štićenici azila moći da izađu napolje. Od nadležnih smo dobili obećanje da će se poraditi na pravilniku i uslovima da i volonteri, kao i svi zainteresovani građani mogu da dođu, provedu neko vrijeme s psima, druže se, igraju i na taj način doprinesu širenju dobrog glasa i potencijalnom usvajanju pasa.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Takođe, razgovarano je i o konceptu "Dana otvorenih vrata", koji bi se organizovao jednom mjesečno i tokom koga bi azil bio otvoren za sve one koji žele da se uvjere u uslove u kojima psi žive, da ih upoznaju, pomognu...

Možda će vas zanimati

Do tada, ohrabreni smo činjenicom da 121 pseća duša ima adekvatnu zdravstvenu njegu, redovne obroke i topao dom tokom hladnih zimskih mjeseci.

A vi svakako prelistajte našu galeriju, pogledajte video i razmislite o tome da nekome od ovih divnih stvorenja pružite dom, a time sebi osigurate bezuslovnu i beskrajnu ljubav.

Ukoliko imate pitanja, sugestije ili nedoumice na ovu temu, pišite nam na adresu redakcija@mondo.ba, u komentarima ispod teksta ili na našim društvenim mrežama.

(MONDO)