• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pronađite dvojnika svog ljubimca pomoću vještačke inteligencije

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Taman kad pomislite da ne postoji besmisleniji način da iskoristite snagu vještačke inteligencije, Google vas iznenadi.

 Pronađite dvojnika svog ljubimca pomoću vještačke inteligencije Izvor: SmartLife / Marko Nešović

Google Arts and Culture je onlajn platforma slika i video snimaka visoke rezolucije umjetničkih djela i predmeta partnerskih organizacija širom svijeta koje se bave kulturom. Sa preko 10 miliona preuzimanja, u pitanju je jedna od popularnijih aplikacija na Play Store, a odnedavno je Google dodao novu opciju koja se zove “Pet portraits” ili “Portreti ljubimaca”.

Zašto da ne?

Jer zbog čega u pauzi uživanja u umjetničkim djelima ne biste slikali svog ljubimca i pronašli umjetninu koja podsjeća na njega? Nama na pamet pada "zato što je to potpuno besmisleno", "jer baš nemate šta da radite" i još nekoliko odgovora, ali hajde da ne prenagljujemo.

Možda će vas zanimati

Google Pet Portraits koristi snagu vještačke inteligencije i mašinskog učenja kako bi prepoznala ključne elemente vaše fotografije i uporedila ih sa velikom bazom slika iz muzeja i galerija širom svijeta. Možete iskoristiti fotografiju sa telefona ili uslikati svog ljubimca kako biste pokrenuli proces identifikacije. Pretraga traje kratko, a ubrzo dobijate listu slika sa ljubimcima koji podsjećaju na vašeg.

Pored slike se nalazi krug koji pokazuje procenat podudaranja, a iznad su i druge slike, sortirane po stepenu sličnosti. Google slike poredi i sa skulpturama i uličnim muralima i svim raspoloživim umjetničkim djelima sa elementima koji podsjećaju na vašu kucu, macu ili hrčka.

Ne očekujte previše, osim za žirafe

I odmah da vam kažemo, ne očekujte čuda, šansa da ćete naći ljubimca sa podudaranjem većim od 80% je ekstremno mala, a i tada ne možemo baš reći da je sličnost velika, već više poput “Jao, ova mačka sa smiješnim šeširom ima istu boju krzna kao tvoja”. Probali smo i sa ljudima, ali nismo dobili zadovoljavajuće rezultate. Slično je i sa kozicama i dinosaurusima, a sve to možete vidjeti u galeriji ispod. 

Da bi malo izvadio stvar Google nudi opciju da odaberete fotografije i napravite GIF od njih i onda to podijelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama. Ako vam dosade ljubimci, tu je i opcija da pronađete umjetninu koja podsjeća na vas, tako što ćete napraviti selfi, a onda poslati vještačku inteligenciju u potragu.

Deja vi

Slične opcije kao portreti ljubimaca mogu se naći i u aplikacijama kao što je “Art Transfer”, koja transformiše fotografije koristeći stilove klasičnih umjetničkih djela. “Color Palette” pomaže korisnicima da pronađu umjetnička djela korišćenjem boja sa svojih fotografija. “Art Camera” vam omogućava da krenete u istraživanje umjetničkih djela u visokoj rezoluciji i slično...

Google Pet Portraits
Izvor: YouTube / Animals Planet

Kad nam pandemija ne dozvoljava da putujemo, hajdemo bar da vidimo na koje umjetničko djelo liči komšijina iguana...

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS