• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vještačka inteligencija će upravljati semaforima: Brže kretanje vozila i manje zagađenje okoline

Autor Dragana Božić

Google može da smanji potrošnju goriva i kašnjenja u saobraćaju u rasponu od 10 do 20% korišćenjem vještačke inteligencije za kontrolu rada semafora.

 Pametni semafori manje gužve manje zagađenje Izvor: SmartLife / Pexels / Life of Pix

Nakon implementacije vještačke inteligencije za kontrolu rada semafora na četiri lokacije u Izraelu, rezultati su pokazali da nove tehnologije doprinose manjim gužvama i manjoj potrošnji goriva u svakodnevnom saobraćaju. Sljedeća faza testiranja trebala bi da otpočne uskoro na ulicama Rio de Žaneira.

Jedna od novih softverskih inicijativa kompanije Alphabet u borbi protiv klimatskih promjena je pomenuti projekat koji za cilj ima smanjivanje potrošnje automobila koji nepotrebno čekaju na semaforima. Efikasnijom regulacijom saobraćaja direktno se smanjuju gužve na putevima i potrošnja goriva, a samim tim i emisija štetnih gasova.

AI semafori
Izvor: YouTube / CNET Highlights

Pametniji rad semafora

Ideja je u osnovi prosta. Vještačka inteligencija analizira stanje na putevima i u zavisnosti od saobraćaja reguliše rad semafora, kako bi se sve odigravalo bez nepotrebnog kašnjenja. Prvi rezultati test faze u Izraelu djeluju obećavajuće, a predstavnici Rio de Žaneira koji se brinu o saobraćaju polažu velike nade u drugu fazu testiranja koja bi trebala da počne u njihovom gradu, koji ima velike probleme sa gužvama u saobraćaju. Prema najavama implementacija novog sistema trebala bi da počne u roku od nekoliko mjeseci.

Sa druge strane, Aleksandar Stevanović, profesor sa univerziteta Pitsburg izjavio je da simulacije pokazuju da vještačka inteligencija zaista utiče na bolji tok saobraćaja, ali je upitno da li tehnološka kompanija bez eksperata na polju saobraćaja može kvalitetno da unaprijedi kretanje vozila. On je izjavio za Reuters da “Svake godine imamo nekog novog ko tvrdi da će napraviti čuda na nekom polju”.

Bitka za Zelenu planetu

Treća najvrednija kompanija na svijetu često je na meti kritika zbog svog poslovanja i nedovoljne angažovanosti na očuvanju životne sredine. Nedavno su u fokusu bile kritike upućene upravo na adresu kompanije Google zbog prodaje tehnologije naftnim kompanijama i finansiranju političara koji ne vjeruju u globalno zagrijavanje.

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Fr

Kada svime bude upravljala vjestacka inteligencija,hoce li biti lj u d i ?

RECENZIJE

TIPS & TRICKS