• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vještačka inteligencija će okončati svaku svađu na Facebook grupama

Autor Vesna Kerkez

Ukoliko ne budete znali kako da se ponašate prema drugim korisnicima, dobićete restrikcije!

 Vještačka inteligencija će okončati svaku svađu na Facebook grupama Izvor: SMARTLife / Unsplash/ Icons8 Team

Društvene mreže su omogućile ljudima da iznesu svoja mišljenja, ideje i komentare na mnogo lakši, brži i slobodniji način nego što je to bio slučaj prije njih.

Ipak, u svoj toj slobodi korisnici društvenih mreža znaju da pretjeraju, te jedna konverzacija na internetu može brzo da eskalira, zbog čega potom slijede svađe, vrijeđanja i svakakvi komentari.

Upravo iz tih razloga Facebook želi da uz pomoć vještačke inteligencije (AI) održi takve razmjene na civilizovanom nivou. Ova društvena mreža testira svoj AI kako bi uočila svađanja u mnogim grupama, a sve kako bi administratori grupa smirili strasti između članova. Facebook je otkrio da 70 miliona ljudi upravlja grupama, nova alatka će upravo njima najviše pomoći.

Ta platforma posjeduje više od 2,8 milijardi aktivnih korisnika mjesečno, a 1,8 milijardi korisnika svakog mjeseca učestvuje u grupama, kojih na toj mreži ima više od 10 miliona. Vještačka inteligencija će sama odlučiti kada će poslati "upozorenje za konflikt" onima koji upravljaju grupom. Ukoliko AI utvrdi da je neki razgovor u njihovoj grupi "sporan ili nezdrav", dobiće to obavještenje.

Godinama mnoge platforme kao što su Facebook i Twitter se oslanjaju na vještačku inteligenciju kako bi utvrdili šta vidite na tim mrežama. Uz pomoć te tehnologije, društvene mreže uklanjaju govor mržnje koji se pojavljuje u feed-u. Iako im AI može pomoći u suzbijanju takvog sadržaja, nekada se i on muči da razumije suptilnost konteksta neke objave.

Portparol kompanije Facebook je otkrio da će njihov AI koristiti nekoliko signala kako bi utvrdio da li postoji konflikt, odnosno da li da pošalje obavještenje administratoru. Oni će uzeti u obzir koliko komentara ima na objavi i koliko je vremena prošlo od objave. Kada moderator grupe dobije upozorenje, on će moći da preuzme određene akcije kako bi obuzdao članove. Na primjer će moći da limitra broj objava pojedinih korisnika ili će im staviti vremensko ograničenje na komentare. U galeriji pogledajte kako će izgledati nove promjene.

Šta vi mislite o novoj opciji? 

(MONDO)

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS