Ljubimci

Ranč "Aris" kod Prijedora: Dom neobičnim životinjama i mjesto za ozdravljenje duha i tijela (FOTO, VIDEO)

Autor Vesna Kerkez

U mjestu Kozaruša nadomak Prijedora Jasmir Karahodžić i njegova porodica izgradili su pravi mali raj za egzotične životinje, u kome podjednako uživaju i djeca i odrasli.

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Ovaj mini zoološki vrt obavezna je stanica turista, prolaznika, ali i posjetilaca koji u ovaj kraj dođu samo da bi upoznali neobične stanovnike ranča "Aris".

"Imali smo tu nesreću da se moja unuka rodi prije vremena i zbog zdravstvenih komplikacija nije mogla da hoda. Rekli su nam da bi jahanje bez sedla moglo da joj pomogne i tako smo osnovali ranč i nabavili prvog konja. Ranč smo nazvali po psu Arisu, njemačkom ovčaru, koji je i danas tu", priča za MONDO Jasmir.

Prvi stanovnici ranča bile su lame, a zatim su pristigle i prve egzotične ptice.

"Ja sam oduvijek volio životinje, kao i cijela porodica, a tu ljubav prenijeli smo i na unuku. Ona danas ima 10 godina i može da hoda, a na naše imanje uvijek su dobrodošla sva djeca sa sličnim poteškoćama poput njenih. Uvijek su im naša vrata otvorena, a terapijsko jahanje, kao i boravak kod nas ne naplaćujemo", priča naš sagovornik.

Pogledajte video:

Na samom ulazu žive četiri rakuna - dva dugonosa i dva sjevernoamerička. Oni su možda i najnestašniji i najneobičniji stanovnici ovog malog životinjskog sela. S obzirom da su rakuni noćne životinje, tokom naše posjete nisu bili pretjerano raspoloženi za druženje, ali su se uspjeli žustro "posvađati" i pokazali su nam svoje zavidne vještine u penjanju i skrivanju.

Pored njih su kornjače, a odmah u blizini je boks "gazde Arisa" i njegovog rođaka, mladog, ali krupnog azijata koji je ubjedljivo najveća maza na cijelom imanju. Čim smo prišli odmah se izvalio na leđa da ga češkamo.

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Dobro, konkurencija u maženju su mu samo možda još kamile Mesi i Nesi, koje se nisu odvajale od ograde i koje su uživale u češkanju i pažnji koju smo im posvetili.

Jednako su slatke i srne, zatim neobični australijski zečevi, koji izgledaju kao kombinacija zeca, srne i kengura. Malo dalje su emui i nojevi, impresivne ptice za koje Jasmir kaže da su nestašne.

"Ako ne pazite, ukrašće vam sat, minđušu, prsten. Pravi su majstori u lopovluku", upozorava nas kroz osmijeh.

Dok razgovaramo, prilazi mu jedno lane i umiljava se.

"Sve smo ih na cuclu odhranili, od jajeta izlegli, svi su druželjubivi i na cijelom imanju nema ni jedna životinja koja je opasna", priča naš domaćin.

I zaista, s jednakom radoznalošću dočekali su nas i "džepni" majmunčići, lemuri, carski i plavi paunovi, kenguri, sova koja izgleda kao da će svakog trena da ispusti pozivnicu za Hogvorts...

Istinski smo uživali i posmatrajući koi ribice u bazenu, različite ptice, ali i ruske plave mačke i njihove bengalske rođake.

U okviru ranča je i nekoliko mjesta za odmor, gdje možete sjesti, popiti kafu ili sok i uživati u utiscima. Sve je sređeno, čisto, dobro isplanirano. Životinje imaju dovoljno prostora za srećan i miran život, a Jasmir kaže da je unuka svakoj dala ime.

"Ja ne znam kako se svi zovu, samo ponekom znam ime, ali ona sve zna. Takođe, velika mi je pomoć i u istraživanju o životinjama, a ona ima i glavnu riječ kada razmišljamo šta još da nabavimo", ističe.

Ako vas put nanese u ovaj kraj, obavezno navratite. Cijena ulaza za posjetioce je simbolična - 3 KM po osobi, a ako želite, možete da ostavite i dobrovoljni prilog za hranu životinja.

Jer, ranč Aris je idealno mjesto da se djeca upoznaju sa različitim životinjama, da nauče ponešto o njima i zemljama iz kojih dolaze, ali i da odrasli uživaju druženju s istinski neobičnim malim bićima u sred Krajine.

(MONDO/V.K.)