Showtime

Za 68. rođendan Željko Samardžić poklonio pjesmu Mostaru: Naziv nosi ovu SIMBOLIKU a tek da vidite "muzičku tortu" FOTO

Autor Marina Cvetković

Željko Samardžić odlučio da baš na današnji dan pokloni pjesmu uz spot svom rodnom Mostaru.

Izvor: ATA Images/Antonio Ahel

Pop pjevač i regionalna zvijezda, Željko Samardžić, povodom svog rođendana odlučio je da baš na današnji dan pokloni pjesmu uz spot svom gradu Mostaru (u kojem je rođen 1955), pod nazivom "Košćela", a koju je napisao istaknuti bosansko-hercegovački pisac i novinar Mišo Marić.

Muziku je komponovao Mirko Šenkovski-Geronimo, aranžman Miroslav Stolica, a pjesmu su svojim glasovima uljepšali prateći vokali mostarskog hora Bjelopoljske kapljice.

Inače, koščela je biljka koja raste na primoriju, ali i u Hercegovini, a njeni plodovi su slatki i jestivi. Ova biljka je ujedno i jedan od simbola Samardžićevog rodnog grada, za koji ga vežu lijepe uspomene, a na današnji dan je iskoristio priliku da se obrati sljedećim riječima: "Ako vas sretni putevi dovedu u Mostar, lijepu kolijevku u kojoj sam progugutao i propjevao, ako vam na vitku luku novog Starog mosta vrelo letnje sunce opeče teme, usijan tenelija kamen oprži tabane, ako pak s jeseni pljusnu Zubčeve modre kiše evo Vam današnji moj, a sa željom za sretne Vaše rođendane, darujem vodič gde ćete se skloniti", rekao je Željko, koji će u decembru imati tri koncerta.

Najmiliji su Željka obradovali i tortom sa motivima gitare i klavijature, sa ispisanim nazivima njegovih pesama.

(MONDO/Kurir)