Zdrava ishrana

Jedite ove namirnice ako želite da sae odbranite od virusa: Ukusne su i lako se dodaju u svakodnevnu ishranu!

Autor Dragana Božić

Među njima je i povrće koje često stavljamo u supu!

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/Lyndon Stratford

Sezona gripa je u toku, a na žalost i broj oboljelih od kovid-19 svaki dan raste. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) svakodnevno upozorava na opasnost poklapanja epidemije korona virusa i gripa.

Upravo je zato važno voditi računa o zdravlju, zdravo se hraniti i poštovati preporučene mjere, a u borbi protiv infekcija jod je izuzetno važan za jačanje imuniteta.

Pošto ga organizam ne proizvodi, jod bi trebalo da unosimo svakodnevno i to od 1,5 do 2,4 miligrama, zavisno od tjelesne težine, a savjetuje se da je to najbolje činiti unoseći ga ishranom i vodom.

Joda ima najviše u jodiranoj kuhinjskoj soli, morskoj ribi, naročito plavoj, u svim morskim plodovima, kao i u ananasu, šargarepi, algama.

Nedavno objavljeno istraživanje dr Gerija Vorena u publikaciji "Research Gate", navodi kako povećani dnevni unos joda, a u granicama maksimalne dozvoljene doze, ubrzava apoptozu, odnosno smrt ćelija zaraženih kovidom-19, čime se sprečava dalje širenje virusa.

(MONDO/Magazin Novosti)

Tagovi