Bijeli luk je zdrav, ali ne ako ga pripremite ovako!
Bijeli luk je jedna od najzdravijih namirnica, i lako se dodaje u razna ukusna jela. Ali postoji pravi, i pogrešni način pripreme!
Način na koji će bijeli luk biti usitnjen bitno mijenja njegovu hemijski strukturu, pa samim time i dejstvo na organizam.
Ako bijeli luk isjeckate i dodate jelu, nije "dobio" dovoljno vremena da se supstance u njemu koje su najzdravije razviju. Ako ga potom kuvate, zdravi sastojci će biti uništeni.
Bijeli luk bi zato trebalo zgnječiti, ne isjeckati, i potom obavezno ostaviti desetak minuta na sobnoj temperaturi. Ne preskačite ovaj korak, jer se tokom stajanja zgnječenog bijelog luka u njemu razvija supstanca po imenu alicin, koju tijelo potom koristi u formiranju odbrambenih mehanizama i drugih procesa.
Dakle, ako želite da bijeli luk jelu da samo ukus, ne obraćajte pažnju na to kako ste ga usitnili i u kom trenutku ste ga dodali. Ali ako želite da maksimalno iskoristite njegovo blagotvorno dejstvo, neka ostane zgnječen desetak minuta i dodajte ga jelu pred sam kraj kuvanja, kako termička obrada ne bi uništila njegove najzdravije supstance.
(mondo.rs)