• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svi pravimo veliku grešku s bijelim lukom: Ako ga ovako spremate, izgubiće sva ljekovita svojstva koja ima!

Autor Dušan Volaš

Bijeli luk je zdrav, ali ne ako ga pripremite ovako!

 Svi pravimo veliku grešku s bijelim lukom: Ako ga ovako spremate, izgubiće sva ljekovita svojstva koja ima! Izvor: Guliver/Getty Images/Amarita

Bijeli luk je jedna od najzdravijih namirnica, i lako se dodaje u razna ukusna jela. Ali postoji pravi, i pogrešni način pripreme!

Način na koji će bijeli luk biti usitnjen bitno mijenja njegovu hemijski strukturu, pa samim time i dejstvo na organizam.

Ako bijeli luk isjeckate i dodate jelu, nije "dobio" dovoljno vremena da se supstance u njemu koje su najzdravije razviju. Ako ga potom kuvate, zdravi sastojci će biti uništeni.


Bijeli luk bi zato trebalo zgnječiti, ne isjeckati, i potom obavezno ostaviti desetak minuta na sobnoj temperaturi. Ne preskačite ovaj korak, jer se tokom stajanja zgnječenog bijelog luka u njemu razvija supstanca po imenu alicin, koju tijelo potom koristi u formiranju odbrambenih mehanizama i drugih procesa.

Dakle, ako želite da bijeli luk jelu da samo ukus, ne obraćajte pažnju na to kako ste ga usitnili i u kom trenutku ste ga dodali. Ali ako želite da maksimalno iskoristite njegovo blagotvorno dejstvo, neka ostane zgnječen desetak minuta i dodajte ga jelu pred sam kraj kuvanja, kako termička obrada ne bi uništila njegove najzdravije supstance.

(mondo.rs)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop