• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije svejedno da li je bijeli, žuti ili crveni: Koja vrsta luka najbolje "ide" uz određenu hranu, a koji je najzdraviji?

Autor Dragana Božić

Kako odabrati?

 Nije svejedno da li je bijeli, žuti ili crveni: Koja vrsta luka najbolje "ide" uz određenu hranu, a koji je najzdraviji? Izvor: Svetlanais/iStockphoto

Bez crnog luka se ne može zamisliti gotovo nijedno kuvano jelo, ali ne "ide" svaka vrsta uz svako povrće i meso. 

Žuti se najviše upotrebljava i s njim nema greške. A kada se koriste bijeli, a kada crveni? Kada je riječ o kuvanju i ukusu, evo šta treba da znate...

Žuti luk

On se najviše koristi u jelima kao što su variva ili razna pečenja.

Crveni luk

Ima sladak ukus kada se peče na žaru, a može se jesti i sirov, ​​u sendvičima ili sa ćevapima. Sirovi crveni luk dobar je za salate i za kiseljenje.

Bijeli luk

Ova sorta se koristi najviše za umake i mnoga tradicionalna jela.

Slatki luk

Fenomenalnog je ukusa kada kada se karamelizuje ili koristi u marmeladama od luka.

Mladi luk

Može se koristiti na mnoge načine - dinstati, umiješasti u supe, salate, namaze, umake ili se jesti sirov.

Koji je najzdraviji?

Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan. Crveni luk sadrži antocijane, fitohemikalije koje mu daju crvenu nijansu. Prema medicinskim istraživanjima, ova posebna fitokemikalija ima antidijabetičko, antikancerogeno, protivupalno i antimikrobno dejstvo i od velike je pomoći u liječenju gojaznosti, a poznato je i da pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Ipak, ne može se reći da je crveni luk najzdraviji, jer i druge vrste imaju neke hranljive materije, kao što su flavonoidi koji se bore protiv slobodnih radikala. Kvercetin koje sve vrste crnog luka sadrže čuva zdravlje srca, potencijalno štiti od nekih vrsta raka i snižava krvni pritisak i holesterol. Takođe, luk je dobar izvor probiotika, koji hrane zdrave bakterije u našim crijevima.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop