• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prokelj: Kada pročitate koliko je ljekovit ješćete ga stalno!

Autor Maja Gašić

Obilje nutrijenata koji štite od najvećeg neprijatelja našeg zdravlja u ovom periodu - prehlade i gripa!

 Prokelj: Kada pročitate koliko je ljekovit ješćete ga stalno! Izvor: YouTube/Clean & Delicious

Vitamin C je ključni nutrijent posebno u sezoni respiratornih infekcija, jer najdjelotvornije štiti od virusa. Kada spomenemo ovaj vitamin, odmah pomislimo na limun i citruse, a od davnina je poznato da svježa paprika ima značajno više ovog hranljivog sastojka od pomenutog voća. 

Ono što malo ko zna, jeste i da je prokelj namirnica koju većina nas izbjegava i koja se rijetko nalazi na domaćim trpezama, zapravo prava mala riznica vitamina C.

Primjera radi, šoljica isejckanog, sirovog prokelja sadrži oko 81 mg vitamina C, odnosno u 88 g se nalazi 125 g preporučene dnevne doze vitamina C!

U istoj količini ovog povrća nalazi se duplo veća od preporučene dnevne doze vitamina K, nutrijenta koji je važan za zdravlje kostiju i pravilno zgrušavanje krvi

Osim toga, u prokleju se nalazi jedna veoma važna esencijalna aminokiselina - triptofan. Ona uzrokuje lučenje serotonina, čuvenog "hormona sreće". I to je jedan od važnih razloga zbog čega je ovo povrće veoma potrebno organizmu. Da je to zaista istina, svjedoči i jedna holandska studija.

“Bipolarni i pacijenti sa maničnim poremećajem imaju nešto zajedničko, a to je značajno nizak nivo ove aminokiseline", stoji u toj studiji.

Prokelj je bogat glukozinolatima koji mogu da "očiste" tijelo od  patogena koji izazivaju rak. Tu važnu ulogu imaju antioksidansi vitamin A, C i E koji doprinose borbi protiv kancera. U ovom povrću nalase se i omega 3 kiseline, a naučno je dokazano da postoji veza između deficita ovih kiselina  i rizika od pojave raka. Takođe, brojne studije su potvrdile da je prokelj veoma efikasan u popravci oštećenja na DNK, koja jako pogoduju razvoju kancera.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop