Nosite hranu od kuće na posao? Najveće greške koje pravimo kada jedemo na poslu, poslednja je najopasnija a svi to rade! | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdrava ishrana

Nosite hranu od kuće na posao? Najveće greške koje pravimo kada jedemo na poslu, poslednja je najopasnija a svi to rade!

Autor Dragana Božić
Autor Dragana Božić

Ove greške mogu skupo da vas koštaju!

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/Daisy Daisy

Ako ne želite da tokom radnog vremena jedete na brzaka, pecivo iz obližnje pekare ili grickalice, vjerovatno nosite hranu od kuće. Domaća je, znate šta ste sve stavili od sastojaka, nema aditive i znate da je ukusna!

Ali postoje ozbiljne greške koje možete napraviti, a koje mogu dovesti i do trovanja!

Ovo su najveće greške koje se dešavaju kada se jede na radnom mjestu!

1. Ne perete ruke

Zašto biste, sjedite na istom mestu cijelog dana i svakako ćete jesti viljuškom? Apsolutno obavezno operite ruke! Nema veze da li ste dodirivali samo tastaturu ili drugi uređaj koji koristite tokom rada, makar to bio i mobilni telefon. Na takvim mjestima vrebaju mikroorganizmi koji mogu biti veoma štetni.

pranje ruku sapunom u lavabou Izvor: Guliver/Getty Images, AlexRaths/iStockphoto


2. Ostavljate hranu na sobnoj temperaturi

Ovo je čest problem u kancelarijama koje nemaju frižider. Donijeli ste ujutru nešto što ćete ručati, i ostavljate ga na radnoj površini. Do maloprije je bilo u frižideru, valjda mu neće biti ništa? Varate se. Samo nekoliko sati dovoljno je da se bakterije u hrani koja bi morala da se drži u frižideru razmnože. Ovo se često događa i sa hranom koju smo donijeli da bismo je odmah pojeli, ali nas "zatrpaju" obaveze i ostavimo je da čeka dok ne uhvatimo petnaestak minuta slobodnog vremena.

3. Jedete hranu od juče

Ostala vam je jedna porcija nečega ukusnog što ste juče imali za ručak ili večeru, i odlučili ste da to bude vaš današnji ručak.

zena jede spagete Izvor: Guliver/Getty Images/Merlas

Ovo ni slučajno ne radite, ako nemate opciju da hranu na poslu podgrijete. I to ne samo da bude topla i prijatna za jelo, nego tako da dostigne najmanje 73 stepena Celzijusa, kako bi se uništile bakterije koje su se u međuvremenu razvile u njoj. Naravno, nemate termometar kod sebe, ali ako u kuhinji na radnom mjestu imate mikrotalasnu, znajte da hranu morate podgrijati tako da se "puši" kako bi bila bezbjedna za jelo kada se malo ohladi.

4. Donosite je u plastičnoj posudi

Čuvate kutije od sladoleda, ili druge hrane koja nam "stiže" u plastičnoj posudi? To može biti opasno!

Plastične posude od sladoleda, obično operemo i onda tu stavimo hranu, ali to se ne preporučuje - to su plastične posude za jednokratnu upotrebu. Jedino je bezbjedno upotrijebiti plastiku koja ima oznaku BPA FREE, ali su one malo skuplje. Ono što nam se često dešava je da izgrebemo tu posudu viljuškom ili nožem, a potom nastavimo da je koristimo jer ne mislimo da je to važno. Ako ste izgrebali plastičnu posudu, iste sekunde je bacite! Nikako je nemojte čuvati u tom slučaju, moguće je da sa nje otpadaju skoro nevidljive ljuspice koje ne bi trebalo da unesemo u organizam.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA