Zavirite u špajz i pripremite ga već danas!
U naše vrijeme naučnici su otkrili izuzetna iscjeljujuća svojstva zobi, koja liječi mnoge bolesti i pomaže pušačima da ostave cigarete. Ruski recepti za jačanje imuniteta i organizma uvijek su bili popularni, a zahvaljujući doktoru Vladimiru Izotovu, o "ruskom ovsenom eliksiru" je saznao cijeli svijet. Valerij Momotov je nedavno ponovo podsjetio javnost na ovaj eliksir.
Ako ne računamo vodu, potrebni su vam samo kefir ili jogurt, ovsene pahuljice i kvasac, a dodatnu "bombu" za imunitet napravite tako što ćete dodati med ili cimet.
Kako je nastao ovaj eliksir? Trideset tri medicinska preparata dnevno, konsultacije najboljih stručnjaka, najsavremenije metode terapije - i nikakvog progresa u liječenju. Sovjetski ljekar Vladimir Izotov, koji je prebolio krpeljni encefalitis, nalazio se u teškom zdravstvenom stanju. Uslijed opasne virusne infekcije dobio je mnogobrojne komplikacije: bolest bubrega, iahemiju, srčanu aritmiju, hipertenziju, pogoršanje sluha...
Iako je Izotov bio doktor, nije uspio da izliječi sebe uz pomoć najnovijih preparata. Mnogobrojni lijekovi, koje je uzimao po savjetu kolega, nisu olakšali njegovo stanje, već su izazvali jaku alergiju.
Očajno tražeći efikasno sredstvo protiv svojih bolesti, doktor Izotov se sjetio starog narodnog napitka - ovsenog kiselja. Rusi su ga oduvijek koristili za jačanje imuniteta, poboljšanje probave i liječenje mnogih oboljenja.
Na osnovu starih recepata Izotov je napravio sopstvenu formulu "ruskog eliksira", koji je brzo postao poznat u cijelom svijetu. Zahvaljujući svom koktelu od zobi, doktor Izotov se potpuno izliječio i tokom mnogih godina dobijao je hiljade pisama od pacijenata, koji su takođe riješili zdravstvene probleme.
Šta sve sadrži ovas?
U narodnoj medicini ovas su obično koristili za liječenje stomačnih tegoba. Osim toga, odvar od zrna i brašna zobi su davali bebama u slučaju ako majka nije imala dovoljno mlijeka. Savremena istraživanja su potvrdila da ovas ima u svom sastavu većinu mikroelemenata i vitamina, koje sadrži majčino mlijeko.
Ovas u zrnu ima u svom sastavu puno bjelančevina, amino-kiselina, eteričnih ulja, vitamina A, S, V i K, cinka, kalijuma, magneziuma, gvožđa, hroma, fosfora, flora i joda. Sprečavaju razvoj malignih ćelija u debelom crijevu. Polifenoli blagotvorno utiču na rad jetre i podstomačne žlijezde, a tireostatin - na funkcionisanje štitne žlijezde.
Ovas stimuliše metabolizam, poboljšava probavu, izbacuje iz organizma toksine i djeluje kao blagi diuretik. U narodnoj medicini ovas se koristi u liječenju bolesti želudačno-crijevnog trakta, gastritisa, pankreatitisa, holecistitisa, anemije, šećerne bolesti, astme, ekzeme, oboljenja bubrega i zglobova.
Osim toga, odvar od ovasa je efikasno prirodno sredstvo, koje pomaže pušačima da ostave cigarete.
Ovseni eliksir Izotova
Sastojci:
0,5 kg ovsenih pahuljica
100 grama kefira
4 kašike kvasca
4 čaše vode
Prvo napravite kvasac za kiselj. U veliku teglu (od tri litre) stavite 0.5 kg ovsenih pahuljica i sedam supenih kašika mljevenog oljuštenog zrna ovasa. Dodajte 100 grama kefira ili domaćeg kiselog mlijeka pa napunite teglu mlakom vodom (ne punite do vrha, ostavite 10 santimetara da tegla ne eksplodira).
Stavite poklopac na teglu pa ostavite da odstoji dva dana na tamnom mjestu. Nakon toga procijedite napitak. Ostatke pahuljica i mljevenog zrna operite sa tri-četiri čaše vode pa dobro iscijedite. Vodu, u kojoj ste oprali pahuljice, dodajte u procijeđeni napitak i sačekajte još 18 sati da odstoji.
Napitak će se razdvojiti na dva sloja: providna tečnost u gornjem dijelu je ovseni kvas (njega možete da pijete kao osvježavajuće piće); a bijela mutna masa u donjem dijelu je kvasac, koji ćete da koristite za pripremu kiselja.
Uzmite četiri supene kašike kvasca i prelijte čašom vode ili ovsenog kvasa, pa kuvajte dok ne provri. Čim primjetite mehuriće, skinite kiselj sa vatre. Dodajte u napitak malo meda, maslaca, voća ili oraha da bude ukusniji. Konzumirajte dva puta dnevno.
(MONDO/Ruski lekar)