Dobar savet

Šta da jedemo da ojačamo imunitet tokom hladnih dana: Unosite ovu hranu i vidjećete da vam ni nos neće procuriti

Autor Dušan Volaš

Tokom zimskog perioda najvažnije je "nahraniti" i ojačati imunutet.

Izvor: Guliver/Getty Images Plus/iStock/bhofack2

Uvijek je dobra ideja jesti sezonsku hranu, a tokom zime ponuda je oskudnija, pa se često okrećemo konzerviranim namirnicama. Ukoliko niste znali koje namirnice su sada aktualne i preporučljiva za ishranu, pročitajte sljedeće stvake koje mogu pomoći da vaš imunitet ostane jak!

Nar

Nije tajna da ovo voće pozitivno utiče na rad srca i loš holesterol. Sadrži veliku količinu vitamina C, što je u hladnim danima veoma bitno. Možete ga konzumirati kao sok, staviti u slatku salatu, neki vole da nar dodaju i u slanu salatu, može se napraviti namaz, pire ili šejk.

Kivi

Još jedno voće koje hrani organizam i imunitet. Da li ste znali da kivi sadrži više vitamina C od pomorandže? Takođe, od ovog voća mogu se praviti razne varijacije u ishrani, od smutija, preko pirea do voćnih salata. 

Cvekla

Retko ko priča o tome koliko je cvekla važna za imunitet. Ona je vitaminska bomba, sadrži u sebi vitamin A, B, C, antioksidanse, kalijum i folnu kiselinu. Može da se jede posebno kao salata ili kao prilog mesu. 

Rotkve

Takođe jedna od potcenjenih povrćki koju ljudi retko unose. Rotkve su pune vitamina C, K, kalcijuma, kalijuma. Neka vam bude dodatak uz neka kuvana jela kao i mesa, odlična je kao dodatak salati ili čak zasebna salata. 

Govedina

Meso koje je najbolje unositi u zimskom periodu. Pokušajte da ubacite govedinu u vaš meni, ona u sebi sadrži protein, mineral, aminokiselinu, vitamin B i reatin. Od nje ćete se sigurno najesti, brzo i lako se pravi, a odlična je u kombinaciji sa salatama od gorenavednog povrća.

Pokušajte da ove namernice unosite tokom zimskih mjeseci, vidjećete koliko će vaš imunitet biti jak i spreman i za najhladiji period godine!