Stil

Kako da otkrijete da li patite od manjka vitamina

Autor Maja Gašić

Vitamini minerali su ključ dobre odbrane od bolesti.

Izvor: Guliver/Getty Images/Prostock-Studio

Da biste bili zdravi i vaš imunitet na viskom nivou, neophodno je da mu obezbjedite optimalnu količinu neophodnih hranljivih materija.A kako da znate da li ste u deficitu sa nekim vitaminima i mineralima?

Vitamine i minerale najčešće unosimo kroz ishranu, njihova uloga je da organizmu obezbijedi normalno funkcionisanje i dovoljno energije da "izdržimo" cijeli dan.

Kada ih nema dovoljno, to može da izazove različite tegobe i zdravstvene probleme koji se izražavaju na nekoliko načina, a ova dva su sigurni pokazatelj da tijelu ne obezbjeđujemo neophodnu dozu hranljivih materija, tačnije vitamina. 

Blijed ten

Lice je prvo na kojem se vide različiti nedostaci u organizmu, pa tako i manjak vitamina jer tada ten postaje bljeđi nego inače. Kada ten blijedi to znači da u tijelu fali vitamina B12 kog ima najviše u mesu (piletini i ćuretini) i ribi.

Oštećena kosa

Za lijepu kosu nije dovoljna samo spoljašnja njega, već je potrebno i da kroz zdravu ishanu unosite neophodne nutrijente. Upravo kosa može da pokaže kada tijelu nedostaju vitamina, a simptomi ovog deficita su suva i oštećena vlas.

Tagovi