Stil

5 najgorih namirnica: "Toliko su užasne da je pogrešno nazivati ih hranom!"

Autor Nataša Petrović

Štaviše, kažu da je pogrešno ove namirnice uopšte nazivati hranom...

Izvor: iStock / Getty Images Plus/VLG

Nutricionisti su dali svoj sud – ovo su namirnice koje najviše mrze i uopšte ih ne smatraju hranom... 

1. Bilo koja hrana gde je šećer među prvim sastojcima

Nutricionistkija Melia Ketrin smatra da nisu sve namirnice dobre, a broj jedan na njenoj listi loših je dodati šećer.

"Konzumiranje šećera u velikim količinama vodi do gojaznosti, srčanih problema, dijabetesa tipa 2, hroničnog zapaljenja i mentalnih problema", kaže ona.

Ono zbog čega ona posebno mrzi šećer je to što lako postajemo "navučeni" na namirnice koje ga sadrže.

Ketrin kaže da treba izbegavati sve namirnice gde je šećer pri vrhu deklaracije, kao jedan od glavnih sastojaka.

2. Gazirani napici

Nutricionistkinja Ejmi Gudson uglavnom smatra da omiljene namirnice, koje god to bile, ne treba izbacivati iz ishrane, već se treba potruditi da 80 odsto vremena jedemo zdrave namirnice. Međutim, kada je reč o gaziranim napicima, tu je stroža i smatra da ih nikako ne treba konzumirati jer nemaju baš nijedan nutrijent, već samo prazne kalorije!

3. Hrana koja je proglašena "zdravom" bez razloga

Dijetetičarka Elisa Bremner u načelu misli da ne postoji loše namirnice, ali ipak kaže da joj užasno idu na živce sve te "prirodne" i "napravljene od celih žitarica" namirnice. Njen stav je da pojedina hrana, poput raznih keksića i grickalica, ne postaje ništa zdravija zato što se na pakovanju dodaju reči "bez glutena", "organsko" i slično...

4. Kafe sa ukusima

Dijetetičarka Đina Gonsalvo nema ništa protiv kafe, naprotiv, kaže da ovaj napitak ima i dobrih efekata na zdravlje. Međutim, nikako ne preporučuje da pijete razne kupovne kafe različitih ukusa jer smatra da njihov lep ukus nikako nije važniji od štete koju nanose zdravlju.

Ona ističe da se u takvim kafama nalazi dosta trans masti, veštačkih zaslađivača, boja, te da čestim konzumiranjem povećavaju nivo holesterola i rizik od srčanih bolesti.

5. Čips

Jedna od najomiljenijih grickalica širom sveta definitivno nije nešto što nutricionisti preporučuju.

Profesor javnog zdravlja dr Džagdiš Kubčandani kaže da su upravo dodaci koji čips čine tako ukusnim loši po zdravlje.

"Krckavost, zvuk, kombinacija masti i soli... sve to utiče na centar za zavisnost u mozgu i dovodi do osećaja zadovoljstva", ističe stručnjak.

(MONDO)

Tagovi