Tokom zimskog perioda najvažnije je "nahraniti" i ojačati imunutet.
Uvijek je dobra ideja jesti sezonsku hranu, a tokom zime ponuda je oskudnija, pa se često okrećemo konzerviranim namirnicama. Ukoliko niste znali koje namirnice su sada aktualne i preporučljiva za ishranu, pročitajte sljedeće stvake koje mogu pomoći da vaš imunitet ostane jak!
Nar
Nije tajna da ovo voće pozitivno utiče na rad srca i loš holesterol. Sadrži veliku količinu vitamina C, što je u hladnim danima veoma bitno. Možete ga konzumirati kao sok, staviti u slatku salatu, neki vole da nar dodaju i u slanu salatu, može se napraviti namaz, pire ili šejk.
Kivi
Još jedno voće koje hrani organizam i imunitet. Da li ste znali da kivi sadrži više vitamina C od pomorandže? Takođe, od ovog voća mogu se praviti razne varijacije u ishrani, od smutija, preko pirea do voćnih salata.
Cvekla
Retko ko priča o tome koliko je cvekla važna za imunitet. Ona je vitaminska bomba, sadrži u sebi vitamin A, B, C, antioksidanse, kalijum i folnu kiselinu. Može da se jede posebno kao salata ili kao prilog mesu.
Rotkve
Takođe jedna od potcenjenih povrćki koju ljudi retko unose. Rotkve su pune vitamina C, K, kalcijuma, kalijuma. Neka vam bude dodatak uz neka kuvana jela kao i mesa, odlična je kao dodatak salati ili čak zasebna salata.
Govedina
Meso koje je najbolje unositi u zimskom periodu. Pokušajte da ubacite govedinu u vaš meni, ona u sebi sadrži protein, mineral, aminokiselinu, vitamin B i reatin. Od nje ćete se sigurno najesti, brzo i lako se pravi, a odlična je u kombinaciji sa salatama od gorenavednog povrća.