Zdrava ishrana

Čaj koji je "spas" ako vas muče želudac ili prehlada: Naročito su ga pili muškarci, možete li da pogodite zašto?

Autor Dragana Božić

Lako dostupna biljka koristi se vijekovima u narodnoj medicini!

Izvor: YouTube/Darly J

Vilino sito je biljka koja se od davnina koristila kao sastavni dio prirodne medicine. Evropski narodi njome su tretirali razne boljke, u čemu im je koristio skoro svaki dio biljke.

Rizom sadrži esencijalna ulja koja imaju antibakterijska svojstva, a korijen se koristi za čaj u narodnoj medicini kao diuretik i sredstvo koje olakšava simptome prehlade.

U nekim narodima ova biljka se nazivala i "lovčev hljeb", jer se pupoljak kuvao i jeo poput artičoka.

Sadrži tanine i flavonoide, i u Njemačkoj se ova gorka biljka smatrala lijekom za loše varenje i probleme sa jetrom, jer kao i svi gorki sastojci, stimuliše lučenje želudačne kiseline. Po legendama, Nijemci su smatrali da podstiče i potenciju kod muškaraca.

U narodnoj medicini Balkana, vilino sito koristi se za tretman problema na koži, osipa ili čireva, pravljenjem melema od korijena kuvanog u sirćetu. U Crnoj Gori se sok korijena biljke koristi za tretiranje gastritisa i bolesti žučne kese. Sušeni, mljeveni korijen u Poljskoj se koristi za tretiranje simptoma gripa, tako što se sipa u toplu vodu a potom popije.

Čaj se pravi od sušenog korijena, jedna kašičica stavi se u dva decilitra ključale vode, prohladi se i pije jedna do dvije šolje dnevno.

Čaj je koristan za umirivanje nadraženog želuca, kao diuretik koji podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma i efikasan je u skidanju temperature.