Stil

Jabukovo sirće snižava holesterol: Pomaže kod još 3 česta problema, uslov je da ga pijete svakog dana - evo koliko

Autor Dušan Volaš

Svi ga piju da smršaju, a može da pomogne i kod tegoba od kojih pati veliki broj ljudi

Izvor: YouTube/Screenshot/Hallmark Channel

Od davnina su poznata ljekovita svojstva jabukovog sirćeta, a možda je najviše u upotrebi kao sredstvo za mršavljenje. Dokazano je da podstiče razgradnju masnih ćelija i ubrzava metabolizam. 

A pomaže i kod nekih čstih stanja, kao što su povišen holesterol, malokrvnost, podstiče probavu, otklanja glavobolju i još mnogo toga.

Snižava holesterol

Smatra se da pektin apsorbuje masti i holesterol, pa ih tako eliminiše iz organizma. Aminokiseline iz sirćeta neutrališu loše masnoće u organizmu. Ukoliko imate problema sa povišenim holesterolom, preporuka je da svakog dana uzimate 15 ml ovog napitka.

Uništava loše bakterije

Sirće, kao prirodni konzervans koji sprečava rast mikroorganizama, ima prilično jako antibakterijsko dejstvo. Zato su tokom rata uz pomoć njega liječene rane i povrede na koži, a i sam Hipokrat ga je prije 2.000 godina stavljao na rane. Ispostavilo se i da sprečava razmnožavanje ešerihije koli.

Bogato je vitaminima

Ne samo da obiluje vitaminima, već oni koji se nalaze u jabukama daju sirćetu analgetske i protivupalne osobine. A kalcijum i fosfor jačaju kosti, kosu, zube i nokte, kalijum uravnotežuje nervni sistem. Ljudi koji svakodnevno koriste razređeno jabukovo sirće postaju manje razdražljiviji i manje je vjerovatno da će patiti od imunih i zaraznih bolesti. Takođe, vitamin E sprečava da slobodni radikali štetno djeluju na organizam, sprečavajući prerano starenje i bolesti poput raka.

Poboljšava krvnu sliku

Ispostavilo se i da je jabukovo sirće efikasno kod gubitka krvi jer aktivno učestvuje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Tako pomaže kod ljudi koji pate od anemije.

Tagovi