Kako se pravilno čuva spanać, i kako da izbjegnete da brzo propadne?
Zdrav i ukusan, spanać je omiljena namirnica, ali mnoge nervira što se veoma lako kvari.
Znate i sami - kupili ste divnu, bogatu "gomilu" spanaća ali već sutradan izgleda kao da je uvenuo, vlažan je i "ljigav". Nutricionistkinja je objasnila kako da izbjegnete greške zbog kojih se to dešava!
"Čim kupite spanać, izvadite ga iz kese i osušite ga potpuno. Bacite listiće koji su se pokvarili ili oštetili. Na dno posude za čuvanje stavite nekoliko papirnih ubrusa, suv spanać stavite u posudu i dobro zatvorite. Držite ga u frižideru pet do sedam dana", kaže Serena Pun, nutricionistkinja i profesionalna kuvarica.
Ako ste kupili pakovani spanać na kojem piše da je već opran, njegov rok trajanja biće još kraći, pojedite ga za jedan dan inače će biti neupotrebljiv, jer je već bio pokvašen. Ovo praktično znači da je spakovani spanać pogodan samo za "današnji" ručak.
Spanać možete i zamrznuti, tako što ćete ga najprije blanširati dva minuta u ključaloj vodi, potom dobro ohladiti i ocijediti i staviti u kesu, pa u zamrzivač.
Ako ste, međutim, spanać samo stavili u frižider bez sušenja i primjetili ste da je dan ili dva kasnije postao "ljigav" i čudno miriše, ni slučajno ga ne jedite, pokvario se.