Opasno je!

Svi prave 3 greške sa kuvanim jajima, a vrlo su opasne: Jedete ih kada im je istekao rok, a da to i ne znate!

Autor Dragana Božić

Saznajte koliki im je vijek trajanja nakon termičke obrade.

Izvor: YouTube/Downshiftology

Volite tvrdo kuvana jaja? To je dobro jer ova varijanta pripreme je najzdravija. A šta radite sa onima koje ste obarili a niste pojeli? Koliko dugo ih čuvate u frižideru?

Naučnici iz američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) kažu da će barena jaja ostati "svježa" čak i kada ih držite u frižideru sedam dana. Greška koji mnogi čine jeste trenutak kada ih odlaže u frižider. Uslov da potraju nedjelju dana jeste da ih odmah po kuvanju i hlađenju, najduže 2 sata nakon, stavite u frižider.

Što se same ljuske tiče, postoji još jedna važna stvar a to je da je ne treba uklanjati dok se jaje potpuno ne ohladi jer će to znatno smanjiti njihov vijek trajanja. 

A koliko dugo "smiju" da ostanu na sobnoj temperaturi?

Kao i za svu kuvanu hranu, isto pravilo važi i za tvrdo kuvana jaja  - nisu "bezbjedna" za jelo ako su ostavljena na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Iako Uskrs još uvijek nije blizu, razmislite o ovome prije nego što odlučite da šarenim jajima dekorišete trpezu, upozoravaju stručnjaci!

Tagovi