• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li perete jaja prije kuhanja? Stručnjaci kažu: Dvije greške pravimo sa ovom namirnicom

Autor Dragana Božić

Pitanje o kojem malo ko razmišlja, a vrlo je važno

 Da li perete jaja prije kuhanja? Stručnjaci kažu: Dvije greške pravimo sa ovom namirnicom Izvor: YouTube/Schreenshot/Alberta Agriculture and Forestry

Svi znamo da visoke temperature uništavaju bakterije i viruse, zbog čega većina nas i ne razmišlja o pranju određene hrane prije kuvanja. Stručnjaci kažu da ne treba prati svu hranu prije termičke obrade. Na primjer, mjeso i ribu nije neophodno prati, jer patogene bakterije tako preko kapljica vode raznosimo po kuhinji.

Čak je svega minijaturno prskanje vode po radnoj ploči dovoljno da se listerija i salmonela razmnožavaju. Ali šta je sa jajima? Da li njih treba oprati?

"Kontaminirane ljuske mogu uzrokovati salmonelu. Ona živi u crijevima i izmetu živine i ostaje na ljusci. Salmonela je vrlo izdržljiva - ne umire ni u suvom izmetu ni na niskim temperaturama “, kažu stručnjaci iz ruskog Saveza potrošača Roskontrol.

Kupovna kokošja jaja moraju izgledati čisto, to je zahtjev kvaliteta koji fabrike moraju da ispune. Ljuska mora biti čista, bez mrlja od krvi, izmeta i oštećenja. Ali ono što malo ko zna jeste da se jaja ne peru prije pakovanja. A ako se operu, onda na pakovanju stoji napomena - obrađena su.

Zašto je ovo važno?

"U praksi se jaja najčešće ne peru na farmama živine. Upotreba deterdženata gotovo prepolovljuje dozvoljeni rok trajanja proizvoda", objašnjavaju iz Roskontrola.

Ispostavlja se da se oprana jaja mogu čuvati ne više od 12 dana. Kada nisu "tretirana",  mogu se držati u frižideru i do 90 dana. Zbog toga pranje jaja donijetih iz prodavnice nije dobra ideja - na ovaj način ćete oprati zaštitni film sa površine ljuske i skratiti im život.

Ali, prije nego što ih stavite na kuvanje, uvijek ih operite, uprkos činjenici da izlaganje visokim temperaturama ubija gotovo sve viruse. Čak i kovid-19.

Vjerovatnoća zaraze korona virusom od hrane je izuzetno mala. S obzirom na to da su jaja kuvana, šanse za kontaminaciju su nepostojeće. Na ambalažu treba primjeniti iste mjere predostrožnosti kao i na sve druge predmete donijete sa ulice ili sa javnih mjesta, uključujući prodavnice. Ako nešto dodirnete, dobro operite ruke.

Ali rizik od salmonele postoji, pa je bolje ne koristiti jaja koja su oštećena, a ako nisu, temeljno im oprati ljusku. Kada pripremate tvrdo kuvana jaja, salmonela će garantovano biti uništena.

Pored toga, stručnjaci Roskontrola podsjećaju da postoji opasnost i od sirovih jaja ako su u blizini ili u dodiru drugih namirnica u frižideru. Zbog toga se jaja, čak i u ambalaži, moraju stavljati odvojeno od hrane koju ne planirate da termički obrađujete, kao što su povrće i voće. Takođe, sto na kojem ste držali sirova jaja treba temeljno obrisati.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop