Stil

Med je melem za srce! Nutricionista otkrila: Pomaže kod tri bolesti od kojih pati najveći broj ljudi

Autor Maja Gašić

Neočekivano dejstvo jedne od najzdravijih namirnica.

Izvor: RTS/Screenshot

Svi znaju da je med izuzetno zdrav, uzimamo ga da ojačamo imunitet, posebno u zimskom periodu, a postoje još neka ljekovita svojstva ove namirnice za koja se manje zna. 

Med vam može pomoći kod problema sa povišenim pritiskom, holesterolom i trigliceridima, ističe američka nutricionistkinja Sintija Saa, a posebno naglašava zdravstvene benefite manuka meda.

Inače, ova vrsta meda se proizvodi na teritoriji Novog Zelanda i Australije, dobija se od cvjetova biljke manuke i važi za jedan od najzdravijih. 

Visok pritisak

Krvni pritisak je predstvalja največi faktor rizika za razvoj bolesti srca, a med mu može pomoći da ga smanjite. To je zato što sadrži antioksidativna jedinjenja koja igraju važnu ulogu u ovom procesu. Studije su pokazale su da je kod onih koji su redovno konzumirali med, došlo do primijetnog pada u krvnom pritisku, zbog čega se preporučuje osobama sa hipertenzijom.

Povišen holesterol

Visok nivo LDL holesterola (lošeg) takođe je značajan faktor rizika za razvoj srčanih bolesti. Ova vrsta holesterola igra glavnu ulogu pojavi ateroskleroze, nakupljanju masti u arterijama koje može dovesti do srčanog i moždanog udara. Nekoliko studija pokazalo je da da med može da pomogne u regulisanju nivoa holesterola. Smanjuje "loš", dok značajno podiže "dobar", odnosno HDL holesterol.

Na primjer, jedno istraživanje sprovedeno nad 55 pacijenata otkrilo da je med uticao na smanjenje LDL za 5,8 odsto i povećanje HDL holesterola za 3,3 odsto. Takođe je došlo je i do umjerenog gubitka kilograma od 1,3 odsto.

Veće vrijednosti triglicerida

Kao i prethodna dva, i povišeni trigliceridi u krvi predstavljaju značajan faktor rizika za razvoj srčanih bolesti. Trigliceridi su povezani i sa rezistencijom na insulin, glavnim pokretačem dijabetesa tipa 2. Vrijednosti ovih masnoća rastu kada se hranimo namirnicama sa visokim sadržajem šećera i rafinisanih ugljenih hidrata.

Brojna istraživanja uočila su vezu između redovne konzumacije meda sa nižim nivoima triglicerida, posebno kada se koristi kao zamjena za šećer. Na primjer, jedna studija koja se bavula upoređivanjem uticaja šećera i meda na trigliceride, otkrila je da je kod onih koji su redovno konzumirali "zlatni nektar" nivo ovih masti u krvi bio smanjen za 11-19 odsto.

Tagovi

med