Stil

Stvar koju svi imamo u kuhinji može da nas otruje: Stručnjaci otkrivaju kako da budete bezbjedni

Autor Dušan Volaš

Evo kako da spriječite potencijalno trovanje!

Izvor: iStock/Getty Images Plus/Owner

Jako je važno da higijena u kuhinji bude na zavidnom nivou jer bakterije sa bilo koje kontaminirane kuhinjske površine možemo preko ruku da prenesemo i na hranu.

Jedna od najkritičnijih stvari, odnosno onih na koje treba posebno da obratite pažnju su kuhinjske krpe!

Stručnjaci upozoravaju, nakon sprovedenog istraživanja naučnika Univerziteta u Mauricijusu, da kuhinjske krpe mogu da dovedu do trovanja hranom!

Naučnici su analizirali kuhinjske krpe i na čak 49 otkrili bakterije, a na više od trećine su se nalazile koliformne bakterije, iz grupe kojima pripada Ešerihija koli.

Najveći rizik od razvoja opasnih bakterija je kada se mokre krpe ostave da stoje vlažne u kuhinji, a takođe su veće šanse da se bakterije pojave u kuhinji ljudi koji nisu vegetarijanci.

Stručnjaci upozoravaju da je do kontaminacije krpa Ešerihijom koli najvjerovatnije došlo fekalnom kontaminacijom, što ukazuje na nehigijenske prakse u kuhinji.

Zbog svega toga, oni savjetuju da se kuhinjske krpe redovno peru, najbolje svakodnevno, a kao bolji izbor od krpa navode korišćenje jednokratnih papirnih ubrusa.

(MONDO)