Evo kako da spriječite potencijalno trovanje!
Jako je važno da higijena u kuhinji bude na zavidnom nivou jer bakterije sa bilo koje kontaminirane kuhinjske površine možemo preko ruku da prenesemo i na hranu.
Jedna od najkritičnijih stvari, odnosno onih na koje treba posebno da obratite pažnju su kuhinjske krpe!
Stručnjaci upozoravaju, nakon sprovedenog istraživanja naučnika Univerziteta u Mauricijusu, da kuhinjske krpe mogu da dovedu do trovanja hranom!
Naučnici su analizirali kuhinjske krpe i na čak 49 otkrili bakterije, a na više od trećine su se nalazile koliformne bakterije, iz grupe kojima pripada Ešerihija koli.
Najveći rizik od razvoja opasnih bakterija je kada se mokre krpe ostave da stoje vlažne u kuhinji, a takođe su veće šanse da se bakterije pojave u kuhinji ljudi koji nisu vegetarijanci.
Stručnjaci upozoravaju da je do kontaminacije krpa Ešerihijom koli najvjerovatnije došlo fekalnom kontaminacijom, što ukazuje na nehigijenske prakse u kuhinji.
Zbog svega toga, oni savjetuju da se kuhinjske krpe redovno peru, najbolje svakodnevno, a kao bolji izbor od krpa navode korišćenje jednokratnih papirnih ubrusa.
(MONDO)