Savjeti

Greške u kuvanju jaja zbog kojih se teško ljušte

Autor Dragana Božić

Vlasnici farmi kokošaka otkrivaju 6 trikova!

Izvor: YouTube/Butter-n-Thyme w/ChefStevenPennington

Kuvana jaja su omiljena jer su brzo gotova, zasitna, puna proteina i laka za "upotrebu" - možete pojesti cijelo jaje, staviti kriške na sendvič ili ga isjeckati u salatu.

Mnogima je ljuštenje kuvanog jajeta prava muka, ljuska puca na sitne komadiće, ako probate da skinete ljusku u većem komadu, "odvalićete" pola jajeta, membrana nikako da se skine... Zato vlasnici farmi kokošaka otkrivaju svoje trikove!

1. Temperatura vode

"Kada pravite tvrdo kuvana jaja, obavezno ih stavite u hladnu vodu, ne vruću. Temperatura će se ravnomjerno podizati, ljuska neće pući i jaje će se skuvati baš kako bi trebalo", kaže Nelson Kofman, vlasnik farme kokošaka "Šajen".

2. Veličina šerpe

"Ne stavljajte jaja u duboku šerpu, već u pliću, široku, koja ima poklopac. Jaja moraju biti u jednom sloju kako bi se ravnomjerno skuvala", navodi Trej Brazvel, vlasnik porodične kompanije za proizvodnju jaja "Brazvel".

3. "Starost" jaja

"Ako želite tvrdo kuvana jaja, nemojte uzeti najsvežija iz frižidera. Jaje koje je nekoliko dana provelo u frižideru mnogo lakše će se ljuštiti kad se skuva od svježeg", navodi Džil Sink, vlasnica farme "Songbird".

4. Trik sa sirćetom

"Dodajte par kašičica bijelog sirćeta u vodu, tako jaje neće imati neprijatan miris. Sirće će takođe spriječiti da bjelance iscuri ako jaje malo pukne", navodi Debi Tarington, vlasnica farme za koke nosilje.

5. Kako se ljušti jaje?

"Čim izvadite tvrdo kuvana jaja iz vruće vode, odmah ih stavite u duboku činiju, poklopite i protresite kako bi ljuska popucala. Onda ih ubacite u hladnu vodu koja će ući između ljuske i jajeta i bitno vam olakšati ljuštenje", navodi Beki Peti iz "Brazvel" farmi.

6. Hladna voda je ključ

"Skuvanom jajetu izlupajte cijelu ljusku, o radnu površinu, ili kotrljanjem između dlanova. Potom ga ljuštite pod mlazom hladne vode i nećete oštetiti jaje dok skidate ljusku", dodao je Trej Brazvel.

Tagovi