Dobar ili loš?

Kikiriki svi obožavamo, a evo šta radi našem tijelu: Krcat je hranljivim sastojcima, ali postoji "caka"

Autor Maja Gašić

Da li je kikiriki štetan za zdravlje? Krcat je hranljivim sastojcima, međutim postoji i jedno veliko ALI...

Izvor: YouTube/Screenshot/Science Magazine

Da li znate nekog ko ne voli kikiriki? Teško. Svi znamo da je grickanje pogubno po liniju, a ako već možemo da izaberemo između štapića, čipseva i sličnih "slaniša", najpre ćemo odabrati kikiriki ili neku vrstu orašastih plodova misleći da smo odabrali "zdravo".

Velika greška. Iako je svakako bolji izbor od krekera, ova namirnica iz roda mahunarki može biti veoma štetna, a evo i kako to narušava naše zdravlje...

Utiče na zdravlje jetre

Kikiriki je ukusan, ali nažalost može biti i "otrovan". To je zato što često sadrži aflatoksin, otrovnu gljivicu koja se najčešće nalazi u vlažnoj, suptropskoj i tropskoj klimi. Aflatoksin je vrlo štetan po zdravlje ljudi, pa čak može i da uzrokuje dugotrajne probleme, poput slabljenja imunog sistema, razvoja bolesti bubrega i slično.

Krcat nutrijentima, ali...

Kikiriki sadrži visok nivo nezasićenih masti, vlakana, vitamina E, folata i kalijuma. Ova vrsta mahunarki takođe sadrži hranljive materije poput cinka i magnezijuma, ali postoji problem. Fitinska kiselina ograničava njihovu apsorpciju i oni ne ulaze u naš organizam, pa možemo da kažemo da je praktično kikiriki "sam sebe pojeo".

Sadrži supstance koje blokiraju zdrave sastojke

Kikiriki sadrži prirodnu biljnu supstancu koja se zove fitinska kiselina, koja se takođe može naći u drugim mahunarkama, orašastim plodovima, sjemenkama i vrstama ulja. Fitinska kiselina djeluje kao anti-nutrijent u tijelu, što znači da može ometati tjelesnu apsorpciju hranljivih materija kao što su gvožđe, cink, kalcijum, mangan i magnezijum. Dakle, iako kikiriki sadrži veće količine istih hranljivih materija, fitinska kiselina možeda ogranični njihovu apsorpciju.

Previše soli

Kikiriki prirodno sadrži malo soli, ali kako ga rijetko ko jede u "izvornom" obliku tačnije, neosoljenog, natrijum je zamka na koju treba obratiti pažnju. Tipična porcija od 30 grama suvog pečenog kikirikija sadrži oko 150 miligrama natrijuma, što je 7% odsto preporučene dnevne količine. Možda vam na prvi pogled to i ne zvuči mnogo, ali razmislite kada ste se posljednji put zadržali na samo 30 g kikirikija? Da biste ograničili unos natrijuma, kupujte onaj koji je bez soli ili sa malo natrijuma.

MONDO

Tagovi