• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Može li se jesti džem ako se na vrhu uhvatila buđ

Autor Dragana Božić

Otvorite teglu tako priželjkivanog, mirisnog, domaćeg džema pravljenog sopstvenom rukom, a zatim ugledajte sivo-smeđe, čupave mrlje buđi. Šta je činiti?

 Može li se jesti džem ako se na vrhu uhvatila buđ Izvor: Envato

Buđ na džemu

Prvo treba da shvatite šta je buđ. To su uobičajene gljivice koje se uspješno razmnožavaju u hrani. Postoji mnogo vrsta gljivica. Među njima ima bezopasnih, opasnih i čak korisnih.

Štetne gljivice oslobađaju otrove u hranu. Obično utiču samo na ukus proizvoda, ali u najgorem slučaju možete se ozbiljno otrovati.

Buđ koja je zahvatila džem ukazuje na kršenje tehnologije kuvanja ili uslova skladištenja. Ovo je jasan signal da nešto nije u redu sa džemom.

Šta raditi sa plijesni

Samo laboratorijskim istraživanjem možete sa sigurnošću saznati kakva se buđ nalazi u vašem džemu. Jednostavno je nemoguće vizuelno odrediti stepen opasnosti bilo koje gljivice.

Izuzetno je važno zapamtiti da je ono što nađete na površini džema samo vidljivi dio gljivice.

(Magazin Novosti)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop