Kuvanje

5 grešaka koje svi prave kad spremaju piletinu!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Kako da piletina bude sočna? Evo savjeta profesionalne kuvarice!

Izvor: YouTube/WildDish

Profesionalna kuvarica Jasmin Alsavaf otkrila je koje greške većina ljudi pravi kada sprema piletinu. Niste "krivi", ove greške nisu plod ogromnog neznanja, već najčešće žurbe ili loše procjene, ali rezultat je loše ispečeno bijelo meso koje neće biti ukusno već tvrdo i suvo.

Jedna od grešaka podiže vam i rizik trovanja hranom!

1. Prije prženja

Piletinu morate da posolite i pobiberite prije nego što je stavite u tiganj, u suprotnom, začini se neće zalijepiti u nju i prodreti dublje u meso. Ako je solite tek kada je gotova, biće bezukusna i bljutava.

Piletinu ne perite, ali obrišite prirodnu vlagu ubrusom prije prženja.

Izvor: YouTube/QuickMeal

2. Kakav tiganj koristite?

Tiganj mora da bude vreo ako pržite, jer bi piletina trebalo da se peče što kraće. Biće sočna i zlatna ako dobro zagrejete tiganj, i uvijek vodite računa da je on prave veličine.

Šta to znači? Jasmin je tačno objasnila uz primjere kakve svi predobro poznajemo...

"Vruć tiganj i kratko prženje daju sočnu piletinu, jer se dobro ispeče a ne stigne da izgubi prirodne sokove. Ako je tiganj hladan, predugo će se zagrijavati i biće suva. Ako je tiganj premali, bilo da pržite kockice piletine ili cijela prsa, prepunićete ga, meso neće imati prostora da se lijepo zapeče, a vlaga neće imati prostora da pobjegne. Tada se desi ono što svi mrze - piletina ne dobija boju već postaje bijela i žilava jer se zapravo dinsta u sopstvenim sokovima", objasnila je ona.

Izvor: YouTube/QuickMeal

Trik koji ona savjetuje podrazumijeva da zagrijete sam, suv tiganj. Tek onda sipajte ulje i odmah dodajte piletinu.

3. Ne "prevrćite" je često!

Piletina se prži kao filet ribe. Ostavite je da dobro porumeni sa jedne strane inače će se lijepiti. Kada se dovoljno isprži i karamelizuje, primjetićete da se sama odvaja od tiganja.

Izvor: YouTube/Blue Apron

"Idealno je da samo jednom promijenite stranu prženja. Često prevrtanje filea sa jedne na drugu stranu hladi tiganj i neravnomjerno zagreva meso", rekla je ona.

4. Kako ste je isjekli?

Nejednaka debljina je mač sa dve oštrice, upozorila je ona. Pileća prsa jesu deblja s jedne strane, skoro dvostruko u odnosu na tanji dio. Taj dio morate da izlupate da bi bio približne debljine. U suprotnom, ostaće prijesan što nosi rizik od trovanja hranom.

Ako ste previše zagrejali tiganj, tanji dio će početi da zagorjeva a deblji će iznutra još uvijek biti ružičast. To je boja koju nikada ne želite da vidite u jelu od piletine!

Izvor: YouTube/Blue Apron

Nikad ne pržite hladnu piletinu, tek izvađenu iz frižidera! Dok tiganj stigne da je otopi, spoljašnji sloj će se presušiti. Ostavite je pola sata van frižidera da dostigne sobnu temperaturu, bićete oduševljeni razlikom.

5. Najgora greška je poslije prženja!

Najgora greška je, kaže kuvarica, da piletinu sječete čim je izvadite iz tiganja. Kao i drugo meso, piletina mora da "odmori" kako bi se vlakna mesa opustila i sokovi vratili između njih. Čim je zasječete, sve te ukusne sokove puštate napolje, da iscure na tanjir, a vaše meso ostaje suvo i bezukusno.

(MONDO)

Tagovi