Zdravlje

Kako da slava prođe bez gorušice: Kad i koliko jesti i šta raditi poslije?

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Kako spriječiti gorušicu ako znate da vam se sprema obilan obrok, kao što je slavski ručak? Evo savjeta nutricionista!

Izvor: qunamax/Shutterstock.com

Sezona je slava, danas veliki broj vjernika slavi Svetog Nikolu, pa je sigurno da će širom zemlje biti bogatih trpeza uz koje će ovaj praznik biti obilježen. Ako vas muči gorušica, vjerovatno se već "pripremate" a otkrivamo vam kako da olakšate sebi i izbjegnete ovaj čest problem!

Prejedanje

Gorušicu može izazvati i samo prejedanje, jer će "rastegnut" želudac imati veći problem da kontroliše mišiće koji drže stomačnu kiselinu tamo gdje joj je mjesto. Ovo se može dogoditi i sa sasvim laganom hranom, koja inače ne izaziva gorušicu, samo je problem u količini.

Masna hrana

Ne pretjerujte sa hranom koja sadrži mnogo ulja ili masnoće, jer se ona duže i sporije vari. To znači da masnoća ostaje duže u želucu koji pokušava da se izbori, lučeći sve više i više kiseline.

Kada jedete?

Jedan od najboljih savjeta koje gastroenterolozi preporučuju je da pazite tačno kada jedete. Kiselina će lakše proći u jednjak ako ležimo, pa se savjetuje da najmanje dva sata poslije obroka ne budete u horizontalnom položaju. Prošetajte ili sjedite uspravno i dajte želucu vremena da se izbori sa hranom, da vam je ne bi "vratio" u grlo čim se pružite.

Ako već patite od gorušice, evo koje namirnice mogu da je izazovu ili pogoršaju:

  • Alkohol, posebno crno vino
  • Svjež crni luk
  • Bijeli luk
  • Čokolada
  • Citrusi (limun, pomorandže)
  • Pića s kofeinom (kafa, čaj)
  • Paradajz

Pročitajte i kako da vam ne "skoči" šećer poslije slavskog ručka!

(MONDO)