Bijeli luk naizgled je mala, ali veoma moćna namirnica - na crijeva deluje kao prebiotik, a dobar je čak i za holesterol.
U crijevima se nalazi najveći dio imuniteta, zbog čega je veoma važno da vodimo računa o zdravlju crijeva. Hrana koju jedemo svakako utiče na to, a jogurt, proklijale žitarice, losos i bijeli luk posebno dobro djeluju na zdravlje crijeva.
Ali, od tih namirnica jedna se naročito izdvaja, a u pitanju je bijeli luk, koji ima brojne dobre efekte na zdravlje. Pored svega ostalog, naučnici su utvrdili i da bijeli luk djeluje kao prebiotik, što ga čini izuzetno dobrim za dobre bakterije u crijevima.
Održavanje balansa mikrobioma u crijevima je ključno jer je to grupa bakterija, gljivica i drugih komponenti koje žive u digestivnom traktu, a utiču na varenje, imuni sistem, pa čak i na mentalno zdravlje.
Ono što bijeli luk čini naročito dobrim za zdravlje creva je njegov kompleksan sastav, uprkos njegovoj veličini. Čenovi bijelog luka se sastoje većinom iz ugljenih hidrata, ali sadrže i proteine, vlakna, aminokiseline, vodu... Ono što je takođe važno je da su ovi ugljeni hidrati zapravo fruktozni polimeri odnoson fruktani, koji su jako dobri za zdravlje.
Recimo, jedno istraživanje objavljeno u stručnom žurnalu "Naučni svijet" pokazalo je da fruktani jačaju imuni sistem, djeluju kao antioksidanti u telu i potencijalno kao prebiotici u crijevima, podstičući proizvodnju dobrih bakterija.
Inače, jedno istraživanje objavljeno u "Enciklopediji hrane i zdravlja" pokazalo je da prebiotici pomažu u snižavanju holesterola, ali štite od brojnih ozbiljnih bolesti.
(MONDO)