Kako je najbolje uzimati bijeli luk da bi ojačao imunitet? Postoji i jedna vrsta koju ne treba jesti, travar objasnio zašto!
Bijeli luk jedna je od najmoćnijih namirnica za jačanje imuniteta i čitavog organizma, a narodni travar Momčilo Antonijević objasnio je kako da ga uzimate ako imate problem s varenjem, i kakav bijeli luk ne treba jesti.
Bijeli luk sadrži moćne supstance koje štite naš organizam, naročito zimi kada "haraju" infekcije, i postoji način uzimanja koji će nam dati više blagotvornih dejstava. Bijeli luk bi trebalo konzumirati svjež kako bi se najbolje iskoristile njegove blagotvorne supstance. Prije nego što ga pojedete, obavezno pročitajte četiri signala da su vam "uvalili" bijeli luk pun hemije.
Narodni travar Momčilo Antonijević kaže za RTS da ova zdrava namirnica djeluje protiv bakterija, gljivica, a prema nekim istraživanjima, bijeli luk ima i antivirusno dejstvo.
"Bijeli luk treba jesti svjež, koristiti ga svjež, kao i srijemuš. Etarsko ulje bijelog luka nije za tako široku upotrebu. Ukoliko imate problem sa mirisom luka, sažvaćite malo peršuna", savjetuje Antonijević uz napomenu da ne bi trebalo jesti bijeli luk koji ima klicu.
Može da se proguta i cijeli manji čen bijelog luka, što je posebno pogodno za ljude sa tegobama sa varenjem.
(MONDO)