Evo kako da ga napravite

Napitak za imunitet u koji se Đoković kune! Ne počinje dan bez njega

Autor Dragana Božić

Najbolji teniser sveta Novak Đoković podijelio je tajnu njegovog imuniteta - svako jutro pije sok od celera, koji je prepun vitamina i ima brojne prednosti.

Izvor: Ata Images/Antonio Ahel/instagram/jelenadjokovicndf/screenshot

Ako do sada niste probali sok od celera ili ste ga vješto izbjegavali, vrijeme je da to prestanete. Celer, povrće koje je pronađeno još u Tutankamonovoj piramidi, sadrži vrlo malo zasićenih masti i holesterola. U ishrani se koristi korijen, stabiljka i list, a tokom posljednjih godina stekao je veliku popularnost.

Njegov sinonim je "tečni lijek", a hladno cijeđeni napitak ima specifičan ukus i miris kojima mnogi ne mogu da odole. Ipak, najveća prednost ovog napitka krije se u jačanju imuniteta. Sama biljka i njeno sjeme sadrži jedinjenja koje nutricionisti nazivaju fitonutrijentima. Ona imaju snažna antioksidantna i protivupalna svojstva, za koja su zaslužni apigenin i luteolin.

Vitamin K, dobijen iz biljaka kakav je celer, jedan je od najefikasnijih u zaštiti od osteoporoze i preloma ili napuknuća kostiju. Ovaj vitamin omogućava taloženje kalcijuma u kostima i sprečava stvaranje osteoklasta, odnosno stanica koje razgrađuju kosti.

Celer je sastavni dio supa i čorbi, a sušeno sjeme celera upotrebljava se i kao začin. Najbolji teniser svijeta Novak Đoković, nedavno je do detalja objasnio kako se hrani, a svako jutro pije toplu mineralnu vodu sa limunom i limetom, kao i svježe cijeđeni sok od celera.

"Ovaj sok je pun minerala, soli i još neotkrivenih elementa koji čiste vašu jetru. Čini čuda, kako za mene i moju ženu, tako i za našu decu. Doduše, oni ga ne uzimaju čistog, već s dodatkom soka od krastavca ili jabuke", otkrio je Novak Đoković svojim pratiocima na društvenim mrežama ističući da smatra da je upravo ovaj sok ključ njegovog jakog zdravlja.

Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da osobe koje piju sok od stabljike celera barem tri puta nedjeljno imaju 76 odsto manji rizik od nastanka Alchajmerove bolesti. Naime, ova biljka bogata je luteolinom, flavonoidom koji proizvodi prirodno protivupalno dejstvo koje sprečava bolesti mozga, poboljšava njegove kognitivne funkcije i štiti i pospješuje pamćenje.

U nastavku pogledajte kako da ga napravite:

(MONDO)

Tagovi