• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nedavna istraživanja pokazala: Začin koji često koristimo štetan za imunitet

Autor Maja Gašić

Začin koji svi upotrebljavamo svakodnevno ima negativan uticaj na odbranu tijela od bolesti. Saznajte kako je so štetna za imunitet.

 koliko je so štetna po zdravlje Izvor: Youtube/Printscreen/ PremoCooks

Dobar imunitet je zlata vrijedan, štiti nas od bolesti i "napada" bakterija i mikroorganizama sa kojima smo svakodnevmo u kontaktu. Nutricionisti i doktori neprestano ukazuju na važnost ishrane u jačanju odbrambenog sistema organizma, a sada su otkrili i da jedna namirnica, zapravo začin koji kostistimo baš svi i to svakodnevno, smanjuje otpornost našeg tijela.

Nova studija otkrila je kako konzumiranje puno soli utiče na imunološke ćelije.

Poznato je da veliki unos natrijuma dovodi do problema poput visokog krvnog pritiska, mogućeg infarkta,  srčane insuficijencije, maligniteta želuca, bolesti bubrega i nekoliko drugih teških stanja. Nedavno su belgijski naučnici ovom spektru dodali i razarajući efekat soli na ćelija imuniteta.

"Naša studija je pokazala da višak soli u tijelu narušava oštećeni imuni sistem na duži period i dugoročno može da izazove zapaljenske ili autoimune bolesti“, rekao je vanredni profesor Markus Klajnevitfeld sa belgijskog Uiverziteta.

So protiv imuniteta

Naučnici su otkrili da u roku od tri sata nakon što u kontaktu sa solju, imunološke ćelije laboratorijskih miševa proizvode veliku količinu energije. Međutim, dugoročno gledano, ovo je loše uticalo na sposobnost njihovog tijela da otkrije i uništi patogene.

Još jedan eksperiment koji su istraživači sproveli nad zdravim muškarcima dao je slične rezultate. Ispitanicima je dato da pojedu picu koja je sadržavala 10.000 mg soli (skoro pet puta više od preporučene doze), a rezultat je bio zabrinjavajući - rad njihovih imunoloških ćelija je bio blokiran. Međutim, nakon osam sati, testovi krvi su pokazali da se sve vratilo u normalu.

Autori studije izjavili su da je ohrabrujuće to što se rad imunoloških ćelija tokom vremena oporavio. Međutim bojazan i dalje postoji. Ako se često pretjeruje sa unosom soli, velika je vjerovatnoća da će se praviti naslage, što onda imunološke ćelije neće mogi da "razgrade" nakon osam sati, kao u prethodnim slučajevima. A time će se drastično narušiti zdravlje pojedinca.

MONDO

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop