Savjeti

Hrana za jačanje imuniteta poslije preležanog kovida

Autor Tamara Veličković

Ako ste skoro preležali koronu, važno je da znate koje namirnice treba da unesete kako biste ojačali imunitet.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Oslabljen imunitet nakon kovida je normalna pojava, a ukoliko ste virus preležali tokom zimskih mjeseci, tada je posebno slab. Iako je važno da poštujemo mjere i preporuke ljekara, postoje namirnice koje će nam pomoćiu jačanju imuniteta. 

Iako je već poznato da jedan vitamin ne treba da pijete nakon preležane korone, obogatite svoj organizam sljedećim namirnucama.

Zelenilo

Namirnice zelenila, posebno zelena salata i špinat, pravi su spas za oslabljen organizam. Sadrže važne antioksidante koji štite ćelije od oštećenja i upale.

Zdrave masti

Riba i maslinovo ulje su glavni izvori Omega-3 kiselina. Masne kiseline jačaju imuni sistem, zaustavljaju upale u početnoj fazi i štite organizam od bakterija i infekcija.

Citrus

Vitamin C je dobro poznati borac protiv virusa. Zato su limun, pomorandže i bobičasto voće obavezni na vašem meniju tokom hladnih meseci. Osim toga, šolja toplog čaja sa limunom neće samo zaštititi imuni sistem, već će vas i oraspoložiti.

Brokoli

Ovo povrće se s pravom naziva "vitaminsko-mineralna bomba". Brokoli jača imuni sistem i sadrži skoro duplo više vitamina C nego pomorandža. Bogat je kalcijumom i magnezijumom.

Pileća supa

Navika da se svi prehlađeni hrane pilećom supom nije samo stara tradicija, već i veoma efikasan metod za jačanje imuniteta ili oslobađanje od prehlade. Piletina sadrži protein koji je bogat vitaminom B, a koji utiče na zaštitne procese u telu.

(MONDO)