Broj oboljelih od dijabetesa širom svijeta se svakodnevno uvećava, a najčešći razlog je loša ishrana i nedostatak fitičke aktivnosti.
Ono što takođe zabrinjava jeste i što ova ozbiljna bolest često dugo ostane neprimijećena, jer simptomi mogu da ukazuju na neke prolazne tegobe.
Konzumiranje velike količine slatke ili visokokalorične hrane ne samo da dovodi do prekomjernog taloženja masnog tkiva i gojenja, već i do smrti ćelija pankreasa. Drugim riječima, ova hrana je direktna prečica za razvoj dijabetesa.
"U masnom tkivu se neizbježno javlja sistemsko zapaljenje sa oksidativnim stresom protiv kojeg se razvija insulinska rezistencija i ćelije pankreasa koje proizvode insulin (ali ne samo one) umiru", objasnila je gastroentrolog klinike Moskovskog državnog univerziteta Zuhra Pavlova.
Šta je oksidativni stres?
Oksidativni stres je stanje koje nastaje kada produkcija slobodnih radikala nadvlada sposobnost tijela da ih neutrališe, odnosno eliminiše. Može da se javi usljed manjka antioksidanasa ili velike količine slobodnih radikala. Antioksidansi su materije koje štite organizam od slobodnih radikala. Kada za sebe vežu kiseonik, oni na taj način onesposobljavaju slobodne radikale i jačaju odbrambene sposobnosti tijela.
Endokrinološkinja je preporučila da se prave pauze od tri sata između obroka.
"Osoba bi trebalo da jede najranije tri sata od prethodnog obroka, a najkasnije pet sati", kaže doktorka.
Pavlova je naglasila da se "pauza koja traje duže od pet sati definitivno ne isplati". Ako se pravi prevelika pauza između obroka, u masnom tkivu se aktivira enzim koji prati nivo hranljivih materija (lipoprotein lipaza), što dovodi do nagomilavanja rezervi masti.
Koja hrana se preporučuje?
Za zdravlje pankreasa preporučuju se sljedeće namirnice: spanać, borovnice i trešnje, brokoli, bijeli luk, batat (slatki krompir), crveno grožđe, reiši pečurke, tofu...
MONDO