A evo i šta ne treba da jedete kada ste bolesni...
Temperatura je neizostavni dio sezonskog gripa, a često se kaže da ona umije da "slomi" cijeli organizam. Zato je važno šta jedemo i pijemo kada imamo temperaturu, a prema riječima nutricionistkinje Danijele Maslovarić, jedan od proizvoda koji se i te kako preporučuje je pileća supa.
"Ova supica je odlična i ako dijete uz temperaturu ima i neku respiratornu infekciju, ona pomaže da se razbije sluz u bronhijama. Takođe može da vrati u normalu krvnu sliku, kada su poremećeni leukociti i neutrofili, odnosno parametri u leukocitarnoj formuli", navela je ona.
Govoreći o čajevima koji se preporučuju, Maslovarić kaže da su to tzv. dijaforetici, a u njih spadaju nana, kamilica, cvjetovi zove i matičnjak. Kako je objasnila, oni zapravo prvo podignu temperaturu, pa time podstiču znojenje i čišćenje organizma od toksina i tako zapravo temperatura pada.
Kada je riječ o tome šta se ne smije jesti u danima kada se tijelo bori sa temperaturom, ona navodi da je među prvima na listi meso.
"Pileće i ćureće meso daje se samo ako temperatura ne prelazi 38 stepeni i to zbog opterećenja digestivnog trakta, kao i zbog toga što meso može da poveća unutrašnju temperaturu. Ako temperatura pređe 38 stepeni Celzijusa onda se meso ne daje sve dok se osoba koja ima povišenu temperaturu ne konsultuje sa ljekarom i dok on to ne odobri", naglašava Maslovarić.
Ona upozorava da bi trebalo izbjegavati i svu konzervisanu hranu, masnu i suhomesnatu hranu, stare i prezrele sireve, odnosno kačkavalje i tvrde sireve koji sadrže više od 45 odsto mliječne masti i koji mogu da pojačavaju upalne procese u organizmu.
"Sve ove namirnice opterećuju digestivni trakt, dodatno zagrijavaju tijelo, odnosno podižu unutrašnju temperaturu zbog specifičnog dinamičkog dejstva hrane. Čak se povećava i bol u tijelu, a može da dođe i do nekih infekcija", zaključuje nutricionistkinja.
(MONDO/RTS)