Najkorisnija je kada se jede topla.
Još odmalena majke i bake nas uvjeravaju u blagodeti tople, domaće supe, posebno u zimskom periodu. Odlično griju, poboljšavaju varenje, obezbjeđuju organizmu potrebnu količinu elektrolita, jačaju imunitet i najbolji su "lijek" za prehladu...
Kada se jede na visokim temperaturama, savršeno hidrira organizam, obezbjeđuje mu neophodnu dozu elektorlita koju gubimo znojenjem, ili usljed čestih dijareja i povraćanja. Umiruje crijeva i pomaže i olakšava pražnjenje i izbacuje toksine putem jetre.
Ako se pravi od životinjskih kostiju sadrži kolagen koji obnavlja hrskavicu, a utiče i na svježinu kože, pa tako usporava starenje. Bonus je i što utiče na smanjenje celulita.
Vruća supa je odličan saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma jer podstiče proizvodnju holecistokinina, hormona sitosti.
U praksi to znači da ćemo sa mnogo manje hrane vrlo brzo osećati sitost i tako sprečiti nepotrebno prejedanje i taloženje masti.
Ono što, pak, stručnjaci napominju, jeste da ove blagodeti ne važe za potaže, odnosno krem čorbe. Osim što imaju dodatke u vidu pavlake, mleka i brašna, uvek je zdravije "žvakati" povrće nego ga jesti u ovom obliku.
(MONDO)