Stil

Ove namirinice su loše za jetru: Na listi je i omiljena hrana mnogih

Autor Dragana Božić

Mnoge popularne namirnice koje koristimo užasno djeluju na jetru, stručnjaci otkrili o kojoj hrani je riječ!

Izvor: Yotube/Screenshot/Joshua Weissman

Kada se govori o hrani, obično se priča u kontekstu toga šta je zdravo, šta nije, šta sadrži šećer, masti i slično. Međutim, ono što mnogi ne znaju je da pojedine namirnice užasno loše utiču na jetru, a nikad ne biste pogodili šta je u pitanju.

Zaslađeni napici

Alkohol nije jedina vrsta napitaka koji loše djeluju na jetru. Dr Ijan Bretvajt upozorio je da i zaslađeni napici jako loše utiču na ovaj organ.

"U malim dozama, tanko crijevo može da izađe na kraj sa fruktozom, ali u većim dozama ovaj sastojak povećava toksičnost jetre. Namirnice koje sadrže najviše fruktoze su zapravo one koje imaju najviše visoko rafinisanih šećera, poput sokova", pojasnio je dr Bretvajt.

Kondimenti sa skrivenim šećerima

Problem sa šećerom je što se nalazi u mnogim namirnicama za koje ne biste ni pretpostavili, a jetri nanosi veliku štetu.

"Često su najopasniji izvori fruktoze oni gdje je prisustvo šećera manje očigledno, kao na primjer u kečapu ili prelivima za salate", kaže dr Bretvajt.

Pomfrit

Da, svi znamo da pomfrit nije najzdravija hrana, iako je mnogima omiljena. Ali, problem sa krompirićima prženim u dubokom ulju nije samo to što je riječ o visokokaloričnom obroku, već i taj što šteti jetri.

"Pomfrit je bogat zasićenim mastima, a to povećava masnoću jetre i insulinsku rezistenciju", upozorava dr Lijen Poston.

Biljno ulje

Definitivno nisu sva ulja ista kada je riječ o uticaju na jetru.

"Biljna ulja sadrže omega-6, brže oksidiraju prilikom spremanja hrane i oštećuju jetru dovodeći do nealkoholne masne jetre", kaže medicinska tehničarka Keli Kol, napominjući da kokosovo ulje nema takav efekat.

Suhomesnati proizvodi

Ako brinete za zdravlje jetre, bilo bi dobro da smanjite unos suhomesnatih proizvoda. Najveći problem kod ovih namirnica je što sadrže mnogo natrijuma, dovodeći do disbalansa tečnosti u tijelu, pa je i jetri teže da filtrira i izbaci sve toksine.

Bijeli hljeb

Rafinisani ugljeni hidrati, poput bijelog hljeba, ne sadrže u sebi vlakna kakva se nalaze u cijelim žitaricama. Zbog toga dolazi do naglih skokova glukoze u krvi i oslobađanja insulina, a posljedica toga je stvaranje zaliha masti oko jetre.

To ne znači da nikad ne smijete da jedete bijeli hljeb, već da bi trebalo da ga jedete ponekad, umjereno.

(MONDO)