• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dijatetičar razjasnio dilemu: Da li je crni hljeb zaista zdraviji od bijelog

 Vesna Kerkez
Autor Vesna Kerkez

U nastavku saznajte šta je bolje jesti - crni ili bijeli hljeb!

 Dijatetičar razjasnio dilemu: Da li je crni hljeb zaista zdraviji od bijelog Izvor: YouTube/Bigger bolder baking

Hljeb je najčešća namirnica koja se konzumira i česta tema polemisanja. Koja vrsta je zdravija, da li je bolje jesti hljeb ili tost, da li je zdraviji crni ili bijeli hljeb, da li ga treba izbaciti potpuno iz ishrane, samo su neka pitanja o kojima se konstantno raspravlja.

Ipak, bijeli i crni hljeb najčešće se kupuju, a dijatetičar Ruči Parmar otkriva koji izbor je zdraviji. Kako kaže, tačno je da bijeli hleb sadrži više kalorija od crnog, ali prava razlika između njih je u pogledu hranljivih materija.

"Hljeb je pečeni prehrambeni proizvod koji se pravi od brašna, mijesi se i fermentiše. Ipak, kada pričamo o razlikama između bijelog i crnog hljeba, onda govorimo o hranljivim materijama. Zaista, postoji ogromna razlika!", ističe dijatetičar i dodaje:

"Kada su u pitanju hranljive materije, crni hljeb definitivno ima više hranljivih sastojaka od bijelog, jer se pravi od dijelova pšeničnog zrna: mekinja, endosperma i klica, zbog čega je braon boje. Bijeli hljeb pravi od endosperma zrna pšenice što mu daje karakterističnu bijelu boju", objašnjava Parmar.

Možda će vas zanimati

Crni hljeb

Važno je znati da se crni hljeb pravi od cijelog pšeničnog brašna koje se ne obrađuje da bi se uklonile mekinje i klice. Sadrži više vlakana i hranljivih materija od bijelog hljeba, jer se pravi od integralnog pšeničnog brašna.

"Crni hljeb je bogatiji vlaknima od bijelog. Sadrži više vitamina B-6 i E, magnezijuma, folne kiseline, cinka, bakra i mangana. Crni hljeb je svakako zdraviji i njegove nutritivne vrijednosti odgovaraju i ljudima koji žele da smršaju", objašnjava dijatetičar.

Bijeli hljeb

Bijeli hljeb se pravi od rafinisanog pšeničnog brašna, koje se prerađuje kako bi se uklonile mekinje i klice. On sadrži pšenično brašno sa hemikalijama, kako bi boja hljeba bila bijela. Takođe, u bijeli hljeb se dodaje rafinisani skrob i ima malo vlakana u poređenju sa crnim.

Deklaracija je važna

Jedan od načina da utvrdite da li je crni hljb koji konzumirate zdrav ili ne, jeste da jednostavno provjerite sastojke navedene na pakovanju, da li je napravljen od cijelog zrna ili je dodata karamela. To znači da je hljeb jednostavno obojen karamelom, kako bi bio tamnije boje.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop