Evo kako vas tijelo upozorava da unosite previše hljeba!
Ne treba da izbacujete hljeb iz ishrane, osim ako za to nemate medicinski razlog. S druge strane, ne treba ni da pretjerujete u unošenju ove namirnice, a evo kako vas tijelo upozorava kada se to desi.
Imate problema sa probavom
Problemi sa probavom usled unosa hljeba najprije mogu da se javi kod onih koji su intolerantni na gluten, a da to još uvek ne znaju. U tom slučaju, moguće je da često budete naduti ili da imate problem sa zatvorom jer su crijeva praktično blokirana.
Ukoliko imate ove simptome, najbolje je da, uz konsultacije sa ljekarom, uradite testove kako biste provjerili da li je riječ o intoleranciji na gluten.
Stalno ste gladni
Rafinisane žitarice od kojih se pravi bijeli hljeb, koji konzimira najveći broj ljudi, djeluju na organizam tako da vam se traži da jedete još ugljenih hidrata, posebno onih bogatim šećerima.
Zato su bolji izbor cijele žitarice, odnosno hljeb od cijelih žitarica.
Koža vam je sklona aknama
Namirnice napravljene od bijelog brašna, a među njima najprije hljeb jer njega najčešće jedemo, mogu da uzrokuju probleme sa kožom. Dokazano je da ljudi koji konzumiraju previše rafinisanih ugljenih hidrata, u koje spada bijeli hljeb, imaju 30 odsto veći rizik od pojave akni.
Razlog tome su šećeri koji se nalaze u ovim proizvodima, što povećava nivo insulina, a zbog toga postaju aktivniji androgeni hormoni i pojavljuju se akne.
Pospani ste nakon obroka
Ukoliko svakodnevno jedete dosta hleba, u krvotok se oslobađaju velike količine insulina, što dovodi do toga da triptofan ostaje u krvi duže nego inače. Triptofan je inače aminokiselina koja je zadužena za serotonin i melatonin, hormone koji regulišu ciklus spavanja i buđenja. Zbog svega toga, usljed pretjeranog unosa hljeba, možete biti pospani nakon obroka.
(MONDO)