Kiseli kupus bi trebalo jesti tri puta nedeljno, time unosimo dovoljno dobrih bakterija da nam kupovni suplement probiotik ni ne treba.
Kiseli kupus može da zamijeni probiotik, složili su se u emisiji "Uranak" televizije K1 profesor doktor Vojislav Perišić i nutricionistkinja Branka Mirković.
Kiseli kupus jedna je od retkih namirnica koje su bolje i zdravije ukiseljene, a dvoje stručnjaka za zdravu ishranu objasnili su i zašto. Gastroenterolog Perišić ranije je objasnio i koja greška u pripremi "ubija" najzdravije u kiselom kupusu.
"Kiseli kupus je obavezan, pravi je izvor vitamina C, on sam po sebi ima probiotske bakterije na listovima, biljno derivirane, laktobacilus plantarum. To je bakterija koja se nalazi u popularnim probioticima, koje ne morate da kupujete ako jedete kiseli kupus. Tri puta nedjeljno ga jedite, ima i važna vlakna za ubrzavanje stolice, tranzit štetnih materija je tako ubrzan i nema dugog kontakta sa crevima, pa ni prilike za negativno dejstvo na zdravlje", rekao je doktor Voja.
"To je jedina namirnica koja je bolja kisela, nego svježa, ima veće nutritivne vrijednosti. Zato zimi kiseli kupus obavezno, samo moramo da pazimo da ne istruli, vrenje moramo presjeći. I naravno rasol", rekla je Mirkovićeva.
Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac(MONDO)