• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iskoristite njenu sezonu: Doktor otkrio način na koji se najzdravije priprema bundeva

Autor Nikolina Damjanić

Kako najzdravije spremiti bundevu, punu vitamina C, E i antioksidanata? Objasnio je doktor Vojislav Perišić.

 Najzdravija priprema bundeve  Izvor: YouTube/Green Healthy Cooking

Bundeva je jedna od najzdravijih jesenjih i zimskih namirnica, a mnogi je vole zato što lako može da "uskoči" i u slano, i u slatko jelo. Čorbica od bundeve, pa zapečena bundeva kao sastojak jela od povrća ili prilog mesu, a tek pita od bundeve - nema recepta u kojem ova dragocjena namirnica ne može da se iskoristi!

Ali nisu svi načini pripreme jednako zdravi, objasnio je na Prvoj profesor doktor Vojislav Perišić, gastroenterolog. 

"Teško je reći da li je bundeva hrana ili lek, voće ili povrće", našalio se on na početku gostovanja.

"Namirnice žute boje, kao što je bundeva, prepune su antioksidativnih materija. Betakaroten je tu, pa vitamin C, kada zimi nemamo svježe voće i povrće, eto bundeve da nam da blagotvorne supstance", rekao je on.

Izvor: TV Prva/screenshot

Bundeva je zdrava i zato što se uglavnom ne prska, podvukao je doktor - "najčešće bude na stajskom đubrivu koje je najzdravije".

"Na taj način, nema jednog molekula hemije koji bi mogao da uđe u naš organizam! Samo je malo ogulite, i dobijate apsolutno čisto ono što nam daje priroda. Kod nas uspjeva dobro, ali je premalo koristimo", ukazao je doktor.

Na pitanje zašto se  "slabo" jede bundeva, dao je duhovit odgovor.

"Nije pomodarski, znate, pitam ja moje seljake i kažu mi, neće naše seljanke da se pekljamišu, da se potrude oko nje! Ali moramo, ona je posebno za djecu idealna, prepuna vitamina E i C, kapitalni su to antioksidanti naročito zimi, kada nas iz okoline bombarduju materije koje pojačavaju oksidaciju", rekao je on.

Na koji način je najzdravije spremiti bundevu?

"Najbolji je potaž, posebno za djecu. Sledeća je pečena, isto je odlična. A ovo, pita, znate kako, lijepo je pojesti za desert sa cimetom, ali ne vrijedi toliko", rekao je on pokazujući na komade pite u studiju.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop