• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Recept: Hljeb punjen mocarelom i bijelim lukom

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Punjeni hljeb sa mocarelom i bijelim lukom biće glavna zvijezda vaše trpeze.

 Recept za punjeni hljeb sa sirom i lukom Izvor: Printscreen/Youtube/Ricette arabe facili

Sastojci:

Za tijesto:

  • 70 ml tople vode
  • 70 ml toplog mlijeka
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 jaje
  • 2 kašike rastopljenog putera
  • 320 g brašna
  • pola kašičice soli

Za punjenje i premaz:

  • 60 g putera
  • 3 čena bijelog luka, sitno seckana
  • 1 kašičica meda
  • 1 kašika sjeckanog peršuna
  • Mocarela (količina po želji, isječena na kockice ili rendana)
  • 1 žumance + 1 kašičica mlijeka
  • sjeme maka (za posipanje)

Priprema:

Ovaj mirisni i mekani punjeni hljeb je savršen dodatak svakoj trpezi. Kombinacija putera, bijelog luka, peršuna i rastopljene mocarele stvara neodoljiv ukus koji će oduševiti sve za stolom. Idealan je kao prilog uz supe, čorbe, roštilj ili jednostavno kao užina uz omiljeni sos.

U posudu sipati toplu vodu, toplo mlijeko, šećer i kvasac. Ostaviti 5-10 minuta da se kvasac aktivira. Dodati jaje i rastopljen puter, pa dobro promiješati. Postepeno dodavati brašno i so, miješajući dok se ne formira mekano tijesto. Mijesiti dok ne postane elastično. Pokriti tijesto krpom i ostaviti na toplom mjestu da naraste, oko 1 sat, dok ne udvostruči veličinu.

U šerpici na tihoj vatri otopiti puter, dodati sjeckani bijeli luk i kratko propržiti dok ne zamiriše. Dodati med i peršun, pa skloniti sa vatre.

Kada je tijesto naraslo, premijesiti ga i rastanjiti oklagijom na pravougaoni oblik. Premazati prelivom i posuti rendanom mocarelom. Nožem isjeći male kvadrate, i slagati ih u uzak pleh za hljeb jedan iza drugog.

Pleh pokriti prozirnom folijom i ostaviti da narasta pola sata. U maloj činiji pomiješati žumance i mlijeko, pa premazati hljeb. Posuti makom. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, dok hljeb ne dobije zlatnu boju.

(MONDO/Stvar ukusa)

Pročitajte još

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop