Punjeni hljeb sa mocarelom i bijelim lukom biće glavna zvijezda vaše trpeze.

Sastojci:
Za tijesto:
- 70 ml tople vode
- 70 ml toplog mlijeka
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 jaje
- 2 kašike rastopljenog putera
- 320 g brašna
- pola kašičice soli
Za punjenje i premaz:
- 60 g putera
- 3 čena bijelog luka, sitno seckana
- 1 kašičica meda
- 1 kašika sjeckanog peršuna
- Mocarela (količina po želji, isječena na kockice ili rendana)
- 1 žumance + 1 kašičica mlijeka
- sjeme maka (za posipanje)
Priprema:
Ovaj mirisni i mekani punjeni hljeb je savršen dodatak svakoj trpezi. Kombinacija putera, bijelog luka, peršuna i rastopljene mocarele stvara neodoljiv ukus koji će oduševiti sve za stolom. Idealan je kao prilog uz supe, čorbe, roštilj ili jednostavno kao užina uz omiljeni sos.
U posudu sipati toplu vodu, toplo mlijeko, šećer i kvasac. Ostaviti 5-10 minuta da se kvasac aktivira. Dodati jaje i rastopljen puter, pa dobro promiješati. Postepeno dodavati brašno i so, miješajući dok se ne formira mekano tijesto. Mijesiti dok ne postane elastično. Pokriti tijesto krpom i ostaviti na toplom mjestu da naraste, oko 1 sat, dok ne udvostruči veličinu.
U šerpici na tihoj vatri otopiti puter, dodati sjeckani bijeli luk i kratko propržiti dok ne zamiriše. Dodati med i peršun, pa skloniti sa vatre.
Kada je tijesto naraslo, premijesiti ga i rastanjiti oklagijom na pravougaoni oblik. Premazati prelivom i posuti rendanom mocarelom. Nožem isjeći male kvadrate, i slagati ih u uzak pleh za hljeb jedan iza drugog.
Pleh pokriti prozirnom folijom i ostaviti da narasta pola sata. U maloj činiji pomiješati žumance i mlijeko, pa premazati hljeb. Posuti makom. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, dok hljeb ne dobije zlatnu boju.
(MONDO/Stvar ukusa)